wielkopolska potrawa

PAP

Dolnośląskie. Rozpoczęły się Dni Karpia Milickiego

Dolnośląskie. Rozpoczęły się Dni Karpia Milickiego

Jarmark rybny, pokazy kulinarne z karpiem w roli głównej oraz prezentacje filmów o gospodarce stawowej regionu to część wrocławskiego festynu inaugurującego Dni Karpia Milickiego, które przez dwa miesiące będą się odbywały w Dolinie Baryczy.

Poznań. W sierpniu rusza V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Około 120 wystawców z produktami z 12 krajów zaprezentuje się w dniach 12-15 sierpnia na Starym Rynku w Poznaniu, z okazji jubileuszowej piątej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Jak się nie przejeść w święta. Krótkie vademecum wielkanocne

Uginające się od ciężkostrawnych potraw stoły to niestety symbol naszych świąt. Liczba "przejedzonych" osób, które trafiają na pogotowie w Boże Narodzenie czy Wielkanoc wcale nie jest mała. Co więc robić, by uniknąć tej wątpliwej przyjemności? Zebraliśmy dla was porady dietetyków i specjalistów od żywności.

Lubuskie Kulinaria Regionalne i Festiwal Piwny w Gorzowie

historii browarnictwa. Na odwiedzających czekają również degustacje potraw przygotowanych m.in. przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. 2 września będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a 3 i 4 września potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej

Kto w Boga wierzy, niech zasiada do wieczerzy

Na wigilijnym stole tradycja walczy z nowoczesnością. Niegdysiejsze kasze ustępują miejsca ziemniakom, śledź - karpiowi, a makowce - sernikom. Z jadłospisu wypadło jednak wiele regionalnych przysmaków - ubolewa gazeta. Np. zupa z konopi - niegdyś popularna w Wielkopolsce, gotowana fasola z

Zielona Góra zaprasza na "Winobranie" - święto wina i miasta

stworzonych do nich dań - wyjaśnił Tomasz Nesterowicz z Zielonogórskiego Ośrodka Kultury. Przez cały tydzień na scenie "lubuskie smaki" na placu Powstańców Wielkopolskich będą odbywały się prezentacje artystyczne i koncerty w wykonaniu lokalnych zespołów i grup nie tylko z Zielonej Góry, ale i

Beger: Wcale nie zajmuję się garami - odchodzę z Samoobrony!

Beger: Wcale nie zajmuję się garami - odchodzę z Samoobrony!

Podczas czwartkowej konferencji prasowej w Poznaniu Lepper nawiązał do kulinarnego programu w pilskiej telewizji kablowej, który prowadzić ma Renata Beger.- Pani poseł zajęła się teraz gotowaniem potraw regionalnych, to może bardziej w tym kierunku pójdzie. W partii, która jest dynamiczna, wymiany

Ubrania, kosmetyki i... gadżety elektroniczne. W święta Polacy nie zaciskają pasa

Ubrania, kosmetyki i... gadżety elektroniczne. W święta Polacy nie zaciskają pasa

ponad 60 lat takich osób jest już tylko 8 proc. Blisko 20 proc. kupujących przyznaje, że w wyborze towarów kieruje się reklamami. Tradycja przede wszystkim W większości rodzin panuje tradycyjne podejście do wigilijnych aktywności - u 76 proc. badanych rodzin na stole pojawi się 12 tradycyjnych potraw

Nowości spożywcze na targach w Poznaniu

, maszyny i urządzenia dla przemysłu spożywczego oraz opakowania. Na Polagrze-Food rozegrane zostaną także: półfinał Pucharu Świata w Piekarstwie, finał konkursu "Wielkopolski Kucharz Roku" oraz Mistrzostwa Polski Cukierników w kategorii Desery. Po raz drugi stanie pawilon rybny i owoców morza

Małopolskie. Rozpoczęły się 45. Sabałowe Bajania

folklorystów. Obok górali na scenie Domu Ludowego zobaczymy m.in. dudziarzy z Wielkopolski, kapele koźlarskie z ziemi lubuskiej, śpiewaków z Mazowsza czy kapele sądeckie. Na sobotni wieczór zaplanowano kulminację festiwalu, czyli Sabałową Noc, podczas której do braci zbójeckiej dołączy sześciu nowych członków

Pasztety idą na parkiet

Wielkopolski Profi to przede wszystkim producent pasztetów drobiowych. Jako jeden z pierwszych zaoferował ponad dziesięć lat temu na polskim rynku wyroby w aluminiowych pojemnikach, a później również pasztety smakowe. To dzięki temu ma - jak szacuje - aż 32-proc. udział w tym rynku. Obecnie spółka

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

. Nic nie zrobili."Policjanci odpowiadają, że gdy odkryli plany Radosława K., było już za późno. Sprzedał cały dobytek i uciekł. - Poprzez nasze biuro współpracy międzynarodowej powiadomiliśmy Interpol o zaginięciu chłopca - mówi rzecznik wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak.Matka poprzez

Wolno, wolniej, wolność!

Wolno, wolniej, wolność!

dziesięć oddziałów (Warszawa, Łódź, Wigry, Wielkopolska, Gruczno, Trójmiasto, Dolnośląskie, Warmińskie, Szczecin, Kraków).Inna, lepsza jakośćSlow food to nie tylko jedzenie, ale także styl życia. Chodzi o to, żeby spokojnie, powoli i ze smakiem cieszyć się tym, co ono niesie. Spędzać czas z rodziną i

Konkurs "Metra": Podróż marzeń

. Stół był obficie zastawiony lokalnymi potrawami, biesiadowaliśmy na dworze. Było ciepło, byliśmy umyci i mieliśmy gdzie spać- takie trzy podstawowe potrzeby "backpacker'a". Rano odwieźli nas na autobus i zaopatrzyli w kanapki (a raczej kanapy) na drogę. Dojechaliśmy do portowego miasta Kavala

W Poznaniu ma powstać przedszkole dla Romów

charakterystyczne dla obydwu naszych kultur- dodaje Przybylak. Romski będzie też kucharz. - Będzie przygotowywał dzieciom nasze tradycyjne potrawy - tłumaczy Anna Markowska z fundacji "Bahtałe Roma-Szczęśliwi Cygani".Według niej powstanie przedszkola będzie "krokiem milowym" w integracji

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Gzik

Gzik (rzadziej gzika) ?– potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej, twaróg rozrobiony ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem z ziemniakami

Eintopf

Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad.Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki.Potrawa

Szare kluski

do 1 centymetra. Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona. Tuż po II wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi.11 maja 2007 roku potrawa została wpisana

Makówki

Makówki – potrawa wigilijna popularna na Śląsku, w Wielkopolsce oraz Zagłębiu znana jako makiełki.Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło, miód lub cukier, bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, czasem też wiórki kokosowe, rum, pomarańcze lub mandarynki.W

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

: RestauratorzyW wybranych restauracjach klienci powinni zawsze znaleźć potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Dlatego konieczne jest, by generalnie surowce pochodziły z lokalnej produkcji. Sama potrawa może stanowić część kulturalnego dziedzictwa regionu lub wzmacniać wizerunek regionalnej żywności. Przetwórcy

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.