wielkopolska potrawa

PAP

Poznań. Piknik Europejski z okazji dziesięciolecia Polski w UE

Poznań. Piknik Europejski z okazji dziesięciolecia Polski w UE

Piknikiem Europejskim oraz koncertem pod dyrekcją Zbigniewa Górnego wielkopolski samorząd uczci 10. rocznicę przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Uroczystości odbędą się 1 maja na placu Wolności w Poznaniu

Poznań. Obchody imienin ulicy Święty Marcin

Kilkadziesiąt tysięcy poznaniaków brało udział w obchodach imienin ulicy Święty Marcin. Ich nieodłącznym elementem są świętomarcińskie rogale i organizowany od ponad 20 lat festyn. Impreza stała się sposobem na radosne uczczenie Święta Niepodległości.

Pomorze. 8 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Ośmiu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego otrzymało certyfikaty Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie do sieci należy ponad 50 podmiotów - poinformował pomorski urząd marszałkowski.

Pomorze.10 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

małych firm. Wszystko to ma wpływ na turystykę, ochronę środowiska, zatrudnienie i zdrowie" - czytamy na stronie sieci. W 2005 r. pierwszym polskim członkiem sieci zostało województwo warmińsko-mazurskie. W Polsce należy do niej 10 regionów, m.in. zachodniopomorski, wielkopolski i mazowiecki.

Poznań. 11 listopada imieniny ul. Święty Marcin

. W ramach odbywającej się tego samego dnia "Gęsiny na Imieninach" zaplanowano prezentacje kulinarne, zabawy dla dzieci i występy artystyczne. Serwowane będą też potrawy z gęsiny. Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu powiedział PAP, że warto promować gęsinę w

Dolnośląskie. Rozpoczęły się Dni Karpia Milickiego

Festyn rozpoczynający Dni Karpia Milickiego odbył się na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. W trakcie imprezy można było spróbować licznych potraw z karpia, wyrobów regionalnych producentów oraz obejrzeć występy zespołów muzycznych. Z kolei dla najmłodszych

Gryfne frelki klachają, czyli o śląskich regionalizmach

specyficznej śląskiej intonacji i w niektórych właściwościach fonetycznych. Sporo regionalizmów jest wspólnych dla Śląska i Małopolski m.in. ostrężyny - jeżyny, pojeść - najeść się do syta, okąpać się - wykąpać się, oświecić światło - zaświecić światło, oraz dla Śląska i Wielkopolski - m.in. modry - niebieski

Poznań. W sierpniu rusza V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

poznańskim Starym Rynku oprócz jarmarku odbywać się będą konkursy, warsztaty, pokazy kulinarne, specjalne laboratoria smaku oraz koncerty, spotkania. Oferta stoisk gastronomicznych obejmować będzie szeroki wachlarz wyrobów ze świata oraz Wielkopolski. Amatorzy jak i wytrawni smakosze znajdą potrawy od

Regionalne produkty i kuchnia z XVIII wieku na Festiwalu Dobrego Smaku

się konkursy na "Polską Nalewkę Roku", najlepszą golonkę po wielkopolsku; odbędzie się też bieg kelnerów. Impreza uznawana jest za jeden z największych festiwali kulinarnych w Polsce. Jej VIII edycja odbędzie się w dniach 14-17 sierpnia na poznańskim Starym Rynku. Jak powiedział we wtorek

Jak się nie przejeść w święta. Krótkie vademecum wielkanocne

Jak się nie przejeść w święta. Krótkie vademecum wielkanocne

- Przede wszystkim warto pamiętać, że nie ma uniwersalnych rad dla każdego. No i nikogo nie zmusimy, by odstawił talerz, a już na pewno w święta - śmieje się Andrzej Trybusz Wielkopolski Inspektor Sanitarny.- Ale powinniśmy jeść z umiarem. Jeśli czujemy się najedzeni, to "odpuśćmy" na

W weekend 7. edycja akcji "Poznań za pół ceny"

potrawy w obniżonych cenach. W ramach akcji zwiedzić będzie można m.in. INEA Stadion, Centrum Kultury Zamek, Międzynarodowe Targi Poznańskie, schron przeciwatomowy Prezydenta Poznania, a także centrum wycieczkowe poznańskiego browaru Lech czy Fort III. Organizatorzy zaplanowali również bezpłatne

Zespół naukowców z polskimi badaczami odkrył nowe typy raka żołądka

Odkrycia dokonano dzięki międzynarodowemu projektowi "The Cancer Genome Atlas" (TCGA). Uczestniczą w nim poznańscy badacze z Wielkopolskiego Centrum Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie oraz Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. WCO jest jedynym polskim szpitalem biorącym udział w

Lubuskie Kulinaria Regionalne i Festiwal Piwny w Gorzowie

historii browarnictwa. Na odwiedzających czekają również degustacje potraw przygotowanych m.in. przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. 2 września będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a 3 i 4 września potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej

Kto w Boga wierzy, niech zasiada do wieczerzy

Na wigilijnym stole tradycja walczy z nowoczesnością. Niegdysiejsze kasze ustępują miejsca ziemniakom, śledź - karpiowi, a makowce - sernikom. Z jadłospisu wypadło jednak wiele regionalnych przysmaków - ubolewa gazeta. Np. zupa z konopi - niegdyś popularna w Wielkopolsce, gotowana fasola z

Zielona Góra zaprasza na "Winobranie" - święto wina i miasta

stworzonych do nich dań - wyjaśnił Tomasz Nesterowicz z Zielonogórskiego Ośrodka Kultury. Przez cały tydzień na scenie "lubuskie smaki" na placu Powstańców Wielkopolskich będą odbywały się prezentacje artystyczne i koncerty w wykonaniu lokalnych zespołów i grup nie tylko z Zielonej Góry, ale i

Lubuskie. Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Landsberska są owocami jabłoni nazywanej Renetą Landsberską. Została ona wyhodowana w 1840 r. przez sadownika-amatora, radcę prawnego - Theodora Heinrich Otto Burchardta z Landsberga (niemiecka nazwa Gorzowa Wielkopolskiego), syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta. Pierwsze owoce jabłoń

Beger: Wcale nie zajmuję się garami - odchodzę z Samoobrony!

Beger: Wcale nie zajmuję się garami - odchodzę z Samoobrony!

Podczas czwartkowej konferencji prasowej w Poznaniu Lepper nawiązał do kulinarnego programu w pilskiej telewizji kablowej, który prowadzić ma Renata Beger.- Pani poseł zajęła się teraz gotowaniem potraw regionalnych, to może bardziej w tym kierunku pójdzie. W partii, która jest dynamiczna, wymiany

Nowości spożywcze na targach w Poznaniu

, maszyny i urządzenia dla przemysłu spożywczego oraz opakowania. Na Polagrze-Food rozegrane zostaną także: półfinał Pucharu Świata w Piekarstwie, finał konkursu "Wielkopolski Kucharz Roku" oraz Mistrzostwa Polski Cukierników w kategorii Desery. Po raz drugi stanie pawilon rybny i owoców morza

Ubrania, kosmetyki i... gadżety elektroniczne. W święta Polacy nie zaciskają pasa

Ubrania, kosmetyki i... gadżety elektroniczne. W święta Polacy nie zaciskają pasa

ponad 60 lat takich osób jest już tylko 8 proc. Blisko 20 proc. kupujących przyznaje, że w wyborze towarów kieruje się reklamami. Tradycja przede wszystkim W większości rodzin panuje tradycyjne podejście do wigilijnych aktywności - u 76 proc. badanych rodzin na stole pojawi się 12 tradycyjnych potraw

Małopolskie. Rozpoczęły się 45. Sabałowe Bajania

folklorystów. Obok górali na scenie Domu Ludowego zobaczymy m.in. dudziarzy z Wielkopolski, kapele koźlarskie z ziemi lubuskiej, śpiewaków z Mazowsza czy kapele sądeckie. Na sobotni wieczór zaplanowano kulminację festiwalu, czyli Sabałową Noc, podczas której do braci zbójeckiej dołączy sześciu nowych członków

Pasztety idą na parkiet

Wielkopolski Profi to przede wszystkim producent pasztetów drobiowych. Jako jeden z pierwszych zaoferował ponad dziesięć lat temu na polskim rynku wyroby w aluminiowych pojemnikach, a później również pasztety smakowe. To dzięki temu ma - jak szacuje - aż 32-proc. udział w tym rynku. Obecnie spółka

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

. Nic nie zrobili."Policjanci odpowiadają, że gdy odkryli plany Radosława K., było już za późno. Sprzedał cały dobytek i uciekł. - Poprzez nasze biuro współpracy międzynarodowej powiadomiliśmy Interpol o zaginięciu chłopca - mówi rzecznik wielkopolskiej policji Andrzej Borowiak.Matka poprzez

Wolno, wolniej, wolność!

Wolno, wolniej, wolność!

dziesięć oddziałów (Warszawa, Łódź, Wigry, Wielkopolska, Gruczno, Trójmiasto, Dolnośląskie, Warmińskie, Szczecin, Kraków).Inna, lepsza jakośćSlow food to nie tylko jedzenie, ale także styl życia. Chodzi o to, żeby spokojnie, powoli i ze smakiem cieszyć się tym, co ono niesie. Spędzać czas z rodziną i

Konkurs "Metra": Podróż marzeń

. Stół był obficie zastawiony lokalnymi potrawami, biesiadowaliśmy na dworze. Było ciepło, byliśmy umyci i mieliśmy gdzie spać- takie trzy podstawowe potrzeby "backpacker'a". Rano odwieźli nas na autobus i zaopatrzyli w kanapki (a raczej kanapy) na drogę. Dojechaliśmy do portowego miasta Kavala

W Poznaniu ma powstać przedszkole dla Romów

charakterystyczne dla obydwu naszych kultur- dodaje Przybylak. Romski będzie też kucharz. - Będzie przygotowywał dzieciom nasze tradycyjne potrawy - tłumaczy Anna Markowska z fundacji "Bahtałe Roma-Szczęśliwi Cygani".Według niej powstanie przedszkola będzie "krokiem milowym" w integracji

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Gzik

Gzik (rzadziej gzika) ?– potrawa charakterystyczna dla kuchni wielkopolskiej, twaróg rozrobiony ze śmietaną (zamiast śmietany bywa stosowane mleko lub jogurt), wymieszany ze szczypiorkiem i rzodkiewką (bywają też inne dodatki, np. cebula lub jajko). Gzik podawany razem z ziemniakami

Eintopf

Eintopf (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) – potrawa jednogarnkowa, popularny posiłek przygotowany w jednym naczyniu, zastępujący cały obiad.Składnikiem dania może być boczek lub inne mięso, warzywa, ziemniaki, ryż lub kasza albo inne, dostępne w danej chwili dodatki.Potrawa

Szare kluski

do 1 centymetra. Podaje się je zazwyczaj wymieszane z pokrojonym w drobną kostkę i podsmażonym boczkiem i cebulą. Tradycyjnym dodatkiem do szarych klusek jest zasmażana kapusta kiszona. Tuż po II wojnie światowej zamiast kapusty używano brukwi.11 maja 2007 roku potrawa została wpisana

Makówki

Makówki – potrawa wigilijna popularna na Śląsku, w Wielkopolsce oraz Zagłębiu znana jako makiełki.Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło, miód lub cukier, bakalie: rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa, czasem też wiórki kokosowe, rum, pomarańcze lub mandarynki.W

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

: RestauratorzyW wybranych restauracjach klienci powinni zawsze znaleźć potrawy wyraźnie powiązane z regionem. Dlatego konieczne jest, by generalnie surowce pochodziły z lokalnej produkcji. Sama potrawa może stanowić część kulturalnego dziedzictwa regionu lub wzmacniać wizerunek regionalnej żywności. Przetwórcy

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.