tradycyjna potrawa

PAP

Lubelskie. Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Lubelskie. Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Cztery kolejne produkty z Lubelszczyzny - praliny, pierogi z bobem, wino owocowe i chleb żytni - wpisało ministerstwo rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych. Lista służy zarówno promocji tych produktów, jak i zachowaniu tradycji kulinarnych regionu.

Tradycyjne pomorskie potrawy w formie bufetu

W każdą niedzielę lipca i sierpnia restauracja Malinowy Ogród przy ul. Pegaza w Osowej zamienia się w bufet. Do tej pory można było spróbować tam m.in. potraw azjatyckich, greckich oraz domowych pierogów i naleśników.

Podlaskie. Kociołek cygański na Liście Produktów Tradycyjnych

Romska potrawa - kociołek cygański, czyli danie mięsne z warzywami i grzybami gotowane w żeliwnym kociołku - została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych resortu rolnictwa. Obecnie z regionu na tej liście znajduje się 58 produktów.

Wielki świat zawitał do Polski. Jak go ugryźć?

Wielki świat zawitał do Polski. Jak go ugryźć?

Zachodniopomorskie. Śledzie po szczecińsku produktem tradycyjnym

Śledzie po szczecińsku to grupa potraw, wśród których znajdują się: śledzie z cebulą, śledzie smażone, smażone śledzie w octowej zalewie, śledzie smażone na wodzie, śledzie opiekane w marynacie oraz cymes śledziowy. Jedyną rybą na surowo, która jest akceptowana przez Polaków, jest śledź - mówił w

Żurawina z Kaszub ucierana na zimno-produktem tradycyjnym Pomorza

Żurawina z Kaszub ucierana na zimno jest 137. produktem tradycyjnym z Pomorza na ministerialnej liście. Pod względem liczby uwzględnionych tam potraw Pomorskie jest na drugim miejscu w kraju, po woj. podkarpackim, które zarejestrowało 158 produktów. O wpisanie na listę żurawiny ucieranej na zimno

Wigilia pod chmurką. Rynek Kościuszki w świątecznej atmosferze

Wigilia pod chmurką. Rynek Kościuszki w świątecznej atmosferze

tradycyjnych potraw nie zabrakło też innych wątków świątecznych - były kolędy oraz błogosławieństwo duchownych katolickich i prawosławnych.

Podkarpackie. Region liderem listy produktów tradycyjnych

Na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi wpisywane są produkty stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200

Liga francuska - rodzinne święta Grosickiego w Stade Rennes

raz pierwszy od dwóch lat. W piątek wieczorem gramy na wyjeździe z Saint Etienne, a potem mam dwa dni wolnego. Będziemy mieli więc trochę czasu dla siebie. W sobotę natomiast żona z moją mamą będą przygotowywały tradycyjne polskie potrawy" - zdradził 22-krotny reprezentant Polski. Po 33

Świętokrzyskie. Powstanie szlak promujący tradycyjną kuchnię

osób - rolników, przetwórców, prowadzących gospodarstwa agroturystyczne, restauratorów i właścicieli punktów gastronomicznych. Zorganizowano także część wyjazdów studyjnych, m.in. do gospodarstw i przetwórni woj. podkarpackiego. W ramach projektu ogłoszono konkurs na najlepszą potrawę tradycyjną

Otwarto Targi Wielkanocne na Rynku Głównym w Krakowie

, pajdy chleba ze smalcem, żurek i inne potrawy. Oprócz rzemieślników i twórców z Polski swoje wyroby oferują także goście z Litwy, Słowacji, Ukrainy i Węgier. Na stoiskach litewskich np. oferowany jest szeroki wybór tradycyjnych wędlin, np. kindziuk, wołowina suszona w płatach, a także kiełbasa z sarny

Prawosławna wigilia dla ubogich już w niedzielę

Prawosławna wigilia dla ubogich już w niedzielę

Osoby samotne oraz znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej mogą przyjść o godzinie 15 do Centrum Kultury Prawosławnej przy ul. św. Mikołaja. W spotkaniu weźmie udział Arcybiskup Jakub. Bezdomni zasiądą do wigilii o godzinie 13 w jadłodajni przy ulicy Warszawskiej.

Kujawsko-Pomorskie. Kolejne specjały na liście Produktów Tradycyjnych

wyrób przygotowany według dawnych receptur i z wykorzystaniem tradycyjnych maszynek. Do ich wyrobu wykorzystuje się naturalne składniki, nie dodaje się konserwantów, barwników i polepszaczy smaku. Lody produkowane są w niewielkich partiach i przeznaczone są do szybkiego spożycia. Występują w czterech

Żydowskie przysmaki na Śniadaniu Singera

czy przy jedzeniu, ale także możliwość nauki przyrządzenia danej potrawy samodzielnie w domu dla rodziny czy przyjaciół" - powiedział organizator Targu Śniadaniowego Krzysztof Cybruch. Śniadanie Singera to jednak nie tylko kulinaria. Warszawiacy będą mieli okazję posłuchać również koncertu

Łódzkie. Konkurs na fraszkę o radomszczańskiej zalewajce

będzie mógł wziąć udział w gotowaniu zalewajki z Robertem Makłowiczem. Zalewajka - według informacji organizatorów festiwalu - to tradycyjna potrawa od zawsze związana z Radomskiem. Jej początki sięgają XIX wieku. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z

Czy ktoś jeszcze jada chudą jewę albo kwaki?

. Bańczyk mogłaby serwować dania tradycyjnej kuchni przy specjalnych okazjach, ale na pewno nie wprowadzi ich na stałe do karty.Józef Michałek z Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan jest innego zdania. Tradycyjne potrawy to przecież część naszego dziedzictwa, które trzeba pielęgnować. Warto ryzykować

Regionalne specjały: szynka, chleb i wino

Trzy potrawy z naszego regionu znalazły się na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa. Tym samym jest już na niej 21 specjałów z Kujaw i Pomorza. Wpisanie na listę oznacza, że produkt został uznany za artykuł najwyższej jakości. Pozytywną opinię otrzymują jedynie

Śniadanie wielkanocne dla ubogich

Śniadanie wielkanocne dla ubogich

Wszystko w Domu dla Bezdomnych przy ul. Sienkiewicza 81/9. I tak w msza święta rezurekcyjna o godzinie 6, a o 7.30 - 8.30 śniadanie wielkanocne mieszkańców Domu dla Bezdomnych.O godzinie 10 na śniadanie przyjdą bezdomni z miasta. W menu znajdzie się m.in. żurek, bigos z białą kiełbasą, kotlet mielon

Zapach kuchy w ZSP

Zapach kuchy w ZSP

rozpoczął zespół Świeckie Gzuby, dzięki którym słuchacze mogli przenieść się w odległe czasy, na tradycyjną kociewską wieś. Dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 7 gwarą opowiedziały o zwyczajach i tradycyjnych potrawach, które jadano na Kociewiu. Dużo było też ludowych tańców i muzyki, oczywiście z

Jarmark Świąteczny w Plejadzie Bytom

Jarmark Świąteczny w Plejadzie Bytom

Plejada Bytom w dniach 15-22 grudnia zaprasza na świąteczny jarmark. Znajdziesz tam oryginalne pomysły na prezenty, tradycyjne potrawy z najodleglejszych stron Polski wraz z poczęstunkiem oraz artystyczne dekoracje bożonarodzeniowe. Wśród 11 bożonarodzeniowych stoisk znajdziemy m.in. piękne

Ślązacy chcą by UE chroniła szpyrki

się coś jeszcze wymyślić - mówi Michałek. Danie tradycyjne to potrawy przyrządzane od co najmniej 25 lat. By zarejestrować je w Unii ,trzeba udokumentować pochodzenie produktu na podstawie dokumentów: książek (niekoniecznie kucharskich), zachowanych w domach starych przepisów.

"Dziennik Polski": Karczmy regionalne certyfikowane

, zaproszono zespół specjalistów m.in. Leszka Horwatha, redaktora naczelnego portalu "Potrawy Regionalne", prof. Ewę Cieślik z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Ostateczna decyzja, czy lokal otrzyma certyfikat, będzie należała do ekspertów. "Wciąż często zdarzą się, że personel nie ma

Student zaprojektował zastawę na śląski łobiod

Student zaprojektował zastawę na śląski łobiod

. Zachwycamy się kuchnią francuską czy wspaniale podanym sushi, tymczasem kuchnię polską uznajemy za przaśną. Nie zauważamy, że tkwi w niej olbrzymi potencjał - mówi Marcin. Dlatego postanowił, że stworzy naczynia, w których ludowych potraw nie będzie wstyd podać na wykwintnym przyjęciu i które podkreślą

Z kulturą menonicką

Z kulturą menonicką

W sobotę i niedzielę w Chrystkowie można było zgłębić tajniki życia menonitów. Przy zabytkowej chacie Stowarzyszenie Dziedzictwo Kulturowe Chrystkowa zorganizowało piknik mający obrazować dawne życie osadników z Holandii. Wśród atrakcji były pokaz kuchni menonickiej, wyplatania faszynowego płotu i w

Wigilia dla bezdomnych. Caritas zaprasza

Spotkanie rozpocznie się od mszy w domu dla bezdomnych przy ulicy Sienkiewicza. Początek o godzinie 10. Wcześniej każdy kto chce może przystąpić do spowiedzi. Po nabożeństwie wspólne dzielenie się opłatkiem. Około godziny 11.45 rozpocznie się wigilia. Jej uczestnicy będą mogli wchodzić grupami. Prac

Tańce, śpiew, gotowanie, wycinanie, zwiedzanie...

Celem festiwalu jest nie tylko zapewnienie przeżyć artystycznych, ale też edukacja. Co roku można nauczyć się podstaw języka jidysz i języka hebrajskiego, poznać zasady tradycyjnej wycinanki, spróbować zatańczyć i zaśpiewać w różnych stylach, zanotować przepisy na żydowskie potrawy, zwiedzić

Poznań.Festyn z okazji 292. rocznicy przybycia osadników z Bambergu

Święto Bambrów zorganizowano po raz szesnasty. Odczytany został fragment kontraktu zawartego w 1719 roku między przybyłymi na zaproszenie miasta rolnikami z Bambergu a rajcami Poznania. Chwilą ciszy upamiętniono zmarłą na początku roku prof. Marię Paradowską, która była prezesem Towarzystwa Bambrów

Tak dziękowaliśmy za plony

sprzętu ogrodniczego. Ponadto wszystkie dziewięć sołectw przygotowało stoiska ze smacznymi potrawami. Natomiast uczniowie z gimnazjum, pod kierownictwem Urszuli Cybulskiej, zaprezentowali widowisko, jak dawniej obchodzono święto plonów. Na zakończenie wszyscy doskonale bawili się przy muzyce Janusza

Pierogi sprzed 100 lat

Chodzi o przepis na pieróg z gomółką, unikatową potrawę, której recepturę udostępniła nam pani Elżbieta Gornowicz ze wsi Osówka koło Starogardu Gdańskiego. - Pierogi tutaj, na Kociewiu, znane są chyba od stuleci, a ten konkretny przepis pewnie też ma ze sto lat - mówi nam Pani Elżbieta. - Sąsiadka

Na otwarcie sezonu turystycznego będzie żur

Ci, którzy przyjdą na Rynek Nowomiejski, będą mogli także zażyć kojącego masażu karku - wykona go fizjoterapeuta z Kliniki Uzdrowiskowej Pod Tężniami. Będzie to też okazja do zapoznania się z ofertą turystyczną ponad 40 urzędów gmin i miast, firm oraz organizacji pozarządowych. W planie są także wys

Włochy/ Polacy robią przed świętami zakupy w polskim sklepie i w Pewexie

W polskim sklepie niedaleko Watykanu skończyły się już koszyczki na święconkę, ale wciąż można kupić cukrowe baranki i farbki do jajek. Od rana do wieczora w sklepie ustawia się kolejka, w której stoją Polacy z Wiecznego Miasta, a nawet z jego bardzo odległych okolic. Zakupy robią polskie zakonnice,

Zielone światło dla regionalnych smakołyków

Bogusław Śmigielski zapewnia, że garnuszek górniczy to na pewno nie ostatnia specjalność z regionu. Następnym produktem, który czeka na rejestrację, jest śliwowica lelowska - mówi marszałek Śmigielski. Na Liście Produktów Tradycyjnych z Województwa Śląskiego znajduje się już między innymi: rolada śląska

Swojskie potrawy w polskim barze

- Na przykład zestaw obiadowy, na który składa się: kotlet schabowy panierowany z frytkami i zestawem 3 surówek kosztuje 9 euro - mówi pani Ilona. -Wszystkie potrawy przygotowywane są przez fachową załogę z Polski. Klientami Polskiego Baru, który czynny jest dokładnie od miesiąca, jak do tej pory

NBA. Polska Wigilia Marcina Gortata

wigilijnych potraw smakują mu pierogi. - Zawsze uwielbiałem pierogi. Były numerem jeden i do dziś je uwielbiam. W rodzinnym domu były różnego rodzaju sałatki i pieczarki opiekane w cieście przez moją mamę. To były potrawy, które uwielbiałem - wyjaśnił. Gortat nie może też zapomnieć o swoim wymarzonym

Kolejne firmy w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego

to tradycyjna ryba z tych terenów - podkreślił. W piątek także wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kolejny 33. produkt z Pomorza Zachodniego - hołubcie bielkowskie. To prosta, ale syta potrawa przypominająca swojskie gołąbki. W liść kapusty zamiast mięsa i

Włochy: polskie sklepy oblężone przed świętami

W polskim sklepie niedaleko Watykanu skończyły się już koszyczki na święconkę, ale wciąż można kupić cukrowe baranki i farbki do jajek. Od rana do wieczora w sklepie ustawia się kolejka, w której stoją Polacy z Wiecznego Miasta, a nawet z jego bardzo odległych okolic. Zakupy robią polskie zakonnice,

Parzybroda i pasztet z pomuchla to kolejne produkty tradycyjne Pomorza

. Przyznała, że regionalne produkty i potrawy nie są powszechnie dostępne na rynku. Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku szacuje, że w województwie jest ok. 800 producentów żywności lokalnej i tradycyjnej. Działa też ok. 600 gospodarstw ekologicznych. Na początku marca ponad 50 lokalnych

Dietetyk: potrawy wigilijne niekoniecznie są atrakcyjne dla dzieci

Iza Próchnicka (PAP): Siedząc przy wigilijnym, odświętnym stole zastawionym tradycyjnymi potrawami, jako mama wówczas sześcioletniej córki, usłyszałam: "Mamo jestem głodna". Córka nie lubi ryb - zwłaszcza smażonego karpia, nie lubi śledzia, miodu - a więc kutia odpada, a na dodatek jest w

Warmińsko-mazurskie. Wybrano najlepsze produkty i potrawy regionalne

W niedzielnym finale uczestniczyli zwycięzcy lokalnych konkursów kulinarnych, promujących tradycyjne potrawy regionu i żywność naturalną. Główną nagrodę w kategorii firm gastronomicznych otrzymała potrawa pod nazwą "szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutą cynamonu oraz chrzanowym

Świętokrzyskie. 34 podmioty na szlaku promującym tradycyjną kuchnię

prowadzi się działalność w oparciu o produkty tradycyjne. "Daliśmy także restauratorom narzędzie, dzięki któremu mogą serwować dania kuchni tradycyjnej - to książka kucharska z 90 przepisami, wybranymi z przysłanych na ogłoszony wcześniej konkurs na najlepszą potrawę tradycyjną regionu

Obrońcy zwierząt przekonują: święta bez mięsa mogą być smaczne i zdrowie

Empatia Dariusz Gzyra. W publikacji znalazły się potrawy będące połączeniem tradycyjnych wigilijnych i bożonarodzeniowych dań z wegańskimi składnikami. Gzyra podkreśla, że wegańskie potrawy świąteczne pod względem smaku w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. "Może smakują nieco inaczej, ale przez to

Bałabuchy i szneka z glanca - kolejne produkty tradycyjne Pomorza

kwaśno, czyli z dodatkiem kiszonej kapusty, została wpisana na listę na wniosek Teresy Piechowskiej z gminy Konarzyny. Do przygotowania potrawy potrzebne są: kawałki filetowanej ryby pokrojonej na małe kawałki, kiszona kapusta drobno posiekana lub zmielona oraz przyprawy. Żur z Kaszub, czyli tradycyjna

Wielkopolskie. Samorząd regionu rozdał ponad pół tysiąca piskląt gęsi

owsianej. Jak przekazują organizatorzy, z rozdanych w poniedziałek piskląt wyhodowane zostaną gęsi, z których mięsa gospodynie przygotują potrawy na X Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Impreza odbędzie się pod koniec czerwca w Ostrzeszowie. Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej

Pomorze. 8 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

gospodarstw oraz restauracja "Moja Weranda" w Gołębiewie Średnim korzystająca z dawnych receptur na potrawy. Certyfikaty otrzymały też: Pomorski Browar Tradycyjny w Gdyni oferujące piwo warzone zgodnie z recepturami stosowanymi w browarach pomorskich 50 i 30 lat temu oraz sklep "Naturalnie

Jak nie przejeść się w święta? "Dwa pierogi smakują tak samo jak trzydzieści"

postny charakter wieczerzy wigilijnej. Czy z pozycji specjalisty ds. żywienia faktycznie tak jest i jakie to ma znaczenie? Dr Anna Zmarzły: O jadłospisie świątecznym zawsze mówimy w dwóch aspektach. W aspekcie wieczerzy wigilijnej, która jest kolacją bardzo tradycyjną i z menu obecnym od stuleci w Polsce

Dr Anna Zmarzły: dwa pierogi smakują tak samo jak trzydzieści

tradycyjną i z menu obecnym od stuleci w Polsce, oraz łącznie z jadłospisem ułożonym na kolejne dni świąt. Jadłospis wigilijny jest postny, ale to nie znaczy, że kolacja jest niskokaloryczna. Na wieczerzy są makiełki, pierogi i uszka, zdarzają się panierowane ryby, ciasta. Te tradycyjne dania dla różnych

Świętowanie z Pszczółką Mają

ziemią łyżeczki oraz monety, choć większość jednak wybrała tradycyjne metody pracy pod kierunkiem archeologa. Żmudne odkrywanie kolejnych warstw zakończyło się odkryciem kości tajemniczego zwierzęcia oraz pozostałości ceramiki. Zwolennicy konkurencji indywidualnych mierzyli się w rzucie beretem czy piłką

Stuletnie i smakowite

dawną kuchnię regionu, przypomnieć dawne smaki i tradycje kulinarne. Jak widać po potrawach, to założenie z roku na rok coraz lepiej udaje się realizować - mówił Artur Michna, krytyk kulinarny. - Co tu dużo mówić, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kuchnia tradycyjna przeplatana jest nowoczesnymi

Lublin. Uczniowie poznawali zwyczaje Bożego Narodzenia i Chanuki

się drejdlem, rodzajem bączka używanym do tradycyjnej gry w święto Chanuki. Nakryli też tradycyjnie stół wigilijny. Obchodzenie Bożego Narodzenia i Chanuki ma wiele cech wspólnych. Oba te święta gromadzą rodziny, są im przypisane tradycyjne potrawy, śpiewane są specjalne pieśni, odmawiane modlitwy

Dolnośląskie. Trzy specjały wpisano na listę produktów tradycyjnych

Jak poinformowała PAP Justyna Antosik z wydziału obszarów wiejskich dolnośląskiego urzędu marszałkowskiego, przez ostatnie trzy lata na listę wpisywano po sześć produktów z Dolnego Śląska. Trzy tegoroczne dopisano 31 lipca i w sumie na liście są 44 produkty tradycyjne z Dolnego Śląska. Pstrąg

Kolejne produkty tradycyjne z województwa zachodniopomorskiego

zasługa produktów pochodzących w większości z okolic Choszczna, m.in. miejscowych miodów. Ręcznie mieli się mak i zawija ciasto. Strucli choszczeńskiej można spróbować oczywiście w Choszcznie, gdzie wypiekana jest co dwa lub trzy dni. Kolejnym zachodniopomorskim produktem tradycyjnym jest pasztet z gęsi

Premier: we wrześniu PO zaprezentuje program dla wsi

regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Jej organizatorem jest województwo małopolskie. Na tarnowskim Rynku premier Kopacz towarzyszyła

Lubuskie. W skansenie w Ochli kukurydziane i lniane żniwa

tradycyjnej obróbki lnu. Z jego włókien wykonywano odzież, a nasiona były wykorzystywane do produkcji oleju, w celach leczniczych oraz do wzbogacania potraw. Ługi lniane dodawano do paszy dla zwierząt, by były zdrowsze. Prezentacje tradycyjnych prac gospodarskich przy obróbce lnu zobrazują, w jaki sposób

Jarmark Bożonarodzeniowy w nowosądeckim Miasteczku Galicyjskim

gospodynie umożliwią degustację przepysznych potraw staropolskich oraz regionalnych, m.in. oscypków, słodkich wypieków, miodów, nalewek. Jedną z atrakcji dwudniowego jarmarku będą koncerty kolęd i pastorałek. Na scenie wystąpią regionalni artyści, także zespoły młodzieżowe. Będzie też konkurs kolęd

Regionalne produkty i kuchnia z XVIII wieku na Festiwalu Dobrego Smaku

podczas konferencji prasowej znany kucharz Grzegorz Łapanowski, podczas Festiwalu zainagurowane zostaną Europejskie Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego "Trzy Znaki Smaku". "W Poznaniu inaugurujemy święto, które ma się odbywać w całej Polsce. Zależy nam, aby stworzyć kulturę

Podlaskie. Polscy wyznawcy islamu świętują zakończenie postu - Ramadanu

w piątek wieczorem bal muzułmanów - Tatarów polskich, organizowany z inicjatywy Muzułmańskiego Związku Religijnego w RP. Ma wziąć w nim udział ponad 100 osób z całego kraju. Jedną z atrakcji będzie degustacja tatarskich potraw m.in. Post poprzedzający święto Ramadan Bajram przypada zawsze na

Gotowanie to nie czarna magia

. Każda z potraw był inna pod względem składników, wyglądu, a nawet sposobu wykonania. W jednej z gotujących ekip znalazła się Justyna Ziemiewska z Gruczna. - Wraz z Andrzejem Dolewskim z Akademii Biegania z Grudziądza, pod czujnym okiem szefa kuchni Sebastiana Ferencka, przygotowujemy lazanię tradycyjną

W piątek wystąpienie prezydenta zachęcające do udziału w wyborach

"Tradycyjnie, jak przed każdymi wyborami, pan prezydent zwróci się do Polaków, żeby w niedzielę poszli głosować" - powiedziała PAP Trzaska-Wieczorek. Prezydent zwrócił się z profrekwencyjnym apelem przed wyborami parlamentarnymi 2011 r., zachęcał też Polaków do głosowania w wyborach do

Sękacze, tatarskie specjały i bimbrownia. Smaki Podlasia w skansenie

Kulinarne wydarzenie w podbiałostockim skansenie to okazja do prezentacji bogactwa regionalnej kuchni. W programie jest degustacja i sprzedaż potraw regionalnych, w tym białoruskich, litewskich i tatarskich, kiermasz rękodzieła ludowego i występy zespołów folklorystycznych z Polski i Litwy

"Metro": Karaoke musi być patriotyczne

Na takich imprezach nie zabraknie tradycyjnych polskich potraw, ale też m.in. lekcji historii, patriotycznych karaoke, niepodległościowych quizów, czy seansów patriotycznych filmów. I choć ceny listopadowego wypadu nie są niskie - mało gdzie za 4 doby z wyżywieniem i atrakcjami wydamy poniżej 500

Nasza ekipa była najlepsza

przygotowania potraw wykorzystali takie produkty, jak polędwiczki wieprzowe, salsefie, jabłka, lubczyk i miód z Doliny Dolnej Wisły - wyjaśniła dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, odpowiedzialna za prawidłowy przebieg konkursu. - Jednocześnie wszystkim ekipom zapewnialiśmy te produkty, dzięki temu poniekąd

Kraków. Opłatek prezydencki i 18. Wigilia dla potrzebujących

Tradycyjnie też w tym dniu odbywa się na Rynku wigilia dla potrzebujących, zorganizowana przez krakowskiego restauratora Jana Kościuszkę. W tym roku jest to 18. edycja spotkania, na które przyjeżdżają osoby z całego kraju. Na wigilijnym stole, ustawionym od strony ulic Sławkowskiej i św. Jana

Nasza ambasadorka gęsiny

późniejszym etapie głównie zielonką. Hoduję gęsi oczywiście stosując tradycyjne i naturalne metody. Żeby mięso było wysokiej jakości i miało najlepszy smak potrzeba czasu, dokładniej mówiąc około pół roku, a nie sześć tygodni, jak to się zdarza. Wspominała pani, że z gęsi żadna część tuszki nie może się

Kucharze to artyści

choćby pierogi takie mamine albo jadane u babci dawno temu, potrafi zdziałać cuda. Ludzie chcą wracać do smaków z dzieciństwa czy z młodości, bo te bardzo często przywołują przyjemne wspomnienia. Jak podchodzisz do takich starych, tradycyjnych potraw? - Takie dawne receptury, to cały czas źródło

11 nowych członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska

tradycyjne receptury. Członkowie tego zrzeszenia otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość oferowanych produktów. "Chcemy pokazywać to, co u nas jest godne polecenia: restauracje i podmioty, które zajmują się produkcją zdrowej żywności. Jesteśmy dumni, że mamy takie podmioty i że sieć w regionie

Ozdoby choinkowe i tradycje świąteczne na warsztatach dla dzieci

też świąteczny stół z siankiem położonym pod obrusem i dwunastoma potrawami. Gutowski mówił, że w chałupie dzieci będą mogły porozmawiać o tradycjach wigilijnych i serwowanych kiedyś potrawach, oraz o tym, co przygotowuje się w ich domach. Zaplanowano też pokazy wypiekania opłatków w tradycyjny

Lublin. Projekt "Elementarz tradycji" - dzieci poznają dawną kulturę

tradycyjnej kuchni dzieci będą uczyły się rozróżniać różne rodzaje kaszy, same spróbują zrobić masło, dowiedzą się o mało znanych regionalnych potrawach. Na zajęciach o ubiorach poznawać będą zawartość szaf pradziadków, zobaczą z czego składały się tradycyjne stroje ludowe i jak były szyte. Kilka spotkań

Wigilia łemkowska - zanikająca tradycja

wykonane z kolorowego papieru, zdobione świeczkami, cukierkami i łańcuszkami. Przystrajano również gałązki jodłowe kolorowymi wstążkami i tak przygotowane umieszczano na ścianach obok obrazów. Do tradycyjnych, świątecznych potraw Łemków należy kutia będąca mieszaniną gotowanej pszenicy z makiem, miodem i

Podlaskie. Powstanie centrum promujące regionalne produkty

kiedyś chleb czy przygotowywano tradycyjne potrawy. W planach centrum jest też organizacja targów rękodzieła ludowego, produktów regionalnych i ekologicznych. Dodatkowo powstanie też platforma internetowa, która będzie gromadziła informacje na temat regionalnych twórców ludowych oraz regionalnych

Opolskie. Modziki trafiły na Listę Produktów Tradycyjnych

Modziki to - jak można przeczytać w opisie produktu zamieszczonym na stronie ministerstwa rolnictwa - 4-5 tygodniowe gołębie, które nie odbyły ani jednego lotu. Sporządza się z nich dietetyczne potrawy. Tuszki można gotować, smażyć na maśle lub piec. Mięso jest delikatne i pożywne. Tuszki młodych

Wielka Brytania: Czy "Winterfest" zastąpi Boże Narodzenie? "Wymyślamy niemądre rzeczy"

; (Świąteczne Życzenia) zamiast tradycyjnego "Merry Christmas" (Wesołych Świąt Bożego Narodzenia). W okólniku zalecano też nierozsyłanie kartek elektronicznych i drukowanych, na których jakaś z postaci miałaby odsłonięte części ciała. Świąteczne potrawy o... neutralnym smaku W jednym z ośrodków

Kraków. Finał 10. Małopolskiego Festiwalu Smaku

"Małopolski Festiwal Smaku jest najstarszą polską imprezą promującą dziedzictwo kulinarne naszego województwa, pochodzące stąd produkty ekologiczne, tradycyjne i regionalne" - powiedział PAP wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak. Finał w Krakowie będzie ostatnim etapem

Kiszenie nad Wisłą

  W ubiegłym roku kiszenie kapusty za sprawą Karola Okrasy miało wręcz zasięg ogólnopolski. W tym roku pasjonatka i promotorka tradycyjnej kuchni pod szyldem Slow Food Gruczno postanowiła zorganizować otwarte kiszenie kapusty i jabłek. Mieszkańcy Gruczna i okolic mieli okazję w nim

W Krakowie rozpoczęły się 38. Międzynarodowe Targi Sztuki Ludowej

. Przez 12 dni na krakowskim rynku swoje wyroby zaprezentuje ok. 800 twórców ludowych z Polski, Ukrainy, Słowacji, Czech, Rosji, Litwy i Niemczech. Turyści i mieszkańcy Krakowa będą mieli okazję spróbować także tradycyjnych potraw i trunków. Na estradzie wystąpi ponad 100 zespołów pieśni i tańca głównie

Na legendarne dania do baru Mewa [MIEJSCÓWKA]

tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Do tego niewiele jest miejsc, gdzie na tych samych warunkach student może spotkać się z seniorem, robotnik z wykładowcą, nacjonalista z lewakiem. Gdzie obcy ludzie siadają ze sobą przy stole i razem jedzą. Gdzie każdego stać i nikt nie musi się wstydzić, że jest biedny

Poznań. Wielkanocne śniadania dla 500 potrzebujących

przyjęcie ok. 150-200 ubogich oraz bezdomnych. "Na stole znajdą się tradycyjne wielkanocne potrawy, czyli jajko, szynka, biała kiełbasa i żurek" - powiedział PAP ks. Tomasz Ren. W wielkanocnym śniadaniu zorganizowanym przez Caritas Archidiecezji Poznańskiej udział weźmie metropolita poznański i

Mięsiwo z pieca zdobyło Grand Prix na 10. Małopolskim Festiwalu Smaku

;Galicyjska wisienka zalana jurajskim czarem pustyni" (Gospodarstwo Ekologiczne Roberta Tracza); tradycyjne specjały - charsznicka kapusta kiszona gołąbkowa (Agro-Wit Agnieszki Malinowskiej); smakołyki z legendą - rolada polędwicowa (Zakład Mięsny Adama Bąka z Wieprza), a w kategorii potrawy "jak u

Petia świetnie czuła się w Świeciu

kuchni. Mieszkańcy Świecia mogli ją zobaczyć na jarmarku bożonarodzeniowym, który odbył się w grudniu na Dużym Rynku. Tam Petia prezentowała tradycyjne bułgarskie potrawy. Już za kilka dni kobieta wróci do swojej ojczyzny, ale w ramach  Programu Komisji Europejskiej Wolontariat Europejski we

Szkoły nowych smaków

prawda, ale warto tę praktykę poszerzać o nowinki kulinarne. To nie muszą być już tylko tradycyjne ziemniaki pure z klopsem gotowanym i marchewką pokroją w kostkę. Tą samą potrawę można podać w całkiem inny, fantazyjny sposób, co ważne, przy tym samym koszcie finansowym i nakładzie pracy - przekonywał

Kraków. Opłatek prezydencki i 18. Wigilia dla potrzebujących

21.12. Kraków (PAP) - Tradycyjnie w ostatnią niedzielę przed Bożym Narodzeniem na krakowskim Rynku życzenia mieszkańcom miasta i turystom złożyli prezydent miasta Jacek Majchrowski i w imieniu metropolity krakowskiego kard. Stanisława Dziwisza, biskup Jan Zając. Wieczorem na Rynku odbyła się 55

Lubuskie. Miód akacjowy na liście Produktów Tradycyjnych

. Sam wpis do tylko formalność, jednak zanim do niego dojdzie, trzeba zebrać odpowiednią dokumentację, że dana potrawa, napój lub inny produkt spożywczy powstaje z surowców pochodzących z regionu z wykorzystaniem tradycyjnych metod, używanych od co najmniej 25 lat. Ważny jest także element tożsamości

Specjalistka od zarządzania stresem: na przedświąteczny stres - dobry plan

przypomnieć sobie prawdziwą ideę tych Świąt. U chrześcijan to czas radosny, narodzenia Jezusa, a więc powód do świętowania i pojednań. Chodzi o to żeby zebrać się razem przy stole z tradycyjnymi potrawami i po prostu razem pobyć, dając sobie nawzajem symboliczne prezenty. Tymczasem w ciągu ostatnich lat

Na antypodach i Dalekim Wschodzie Nowy Rok już powitano

Najwcześniej Nowy Rok powitano w środę na 33 wyspach na Oceanie Spokojnym, stanowiących państwo Kiribati, a o godzinie 14 czasu polskiego w Australii. Tradycyjnie uczczono to spektakularnymi fajerwerkami, które na niebie nad Sydney nakreśliły rozpryskujące się kształty srebrnych i złotych palm. Na

Smacznie i z humorem

Konkursowa sobota Sobotę zdominował Turniej Kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych na danie inspirowane przepisami mennonitów. We wnętrzach chaty młodzi kucharze mieli dwie godziny na przygotowanie potraw. - Udostępnialiśmy zainteresowanym receptury opracowane przez Wojciecha Marchlewskiego

Pomorze.10 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w

Podlaskie. Sękacz, twaróg i chleb - na liście produktów tradycyjnych

marszałkowski stworzył stronę internetową (produkty.wrotapodlasia.pl), która jest bazą najlepszych podlaskich dań tradycyjnych i ma służyć ich promocji. Prowadzi ją urząd pod nadzorem specjalistów z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie. Można tam znaleźć rejestr dań i potraw, miodów, napojów

Nagrody dla najlepszych produktów turystycznych Mazowsza

organizuje grupa miłośników tradycyjnej żeglugi wiślanej. "Zaczynaliśmy cztery lata temu od dwóch małych drewnianych łódek wiślanych, kociołka zupy i jednego zespołu regionalnego. W tym roku było już ponad dwadzieścia tradycyjnych łodzi, zespoły wykonujące muzykę etniczną, pokazy dawnych zawodów

Boczniaki marynowane zamiast śledzi [PRZEPIS MARTY DYMEK]

Jedną z najważniejszych potraw na świątecznym stole w moim domu były śledzie. Podawano je na dziesiątki sposobów: w pomidorach, w oleju, z ziemniakami, ze śmietaną oraz najbardziej odświętne śledzie korzenne. Wszystkie rybne dania szykownie spiętrzano na eleganckich półmiskach i serwowano po jednej

Msza święta i śniadanie wielkanocne dla bezdomnych

Na Mszę Świętą Wielkanocną w Niedzielę Wielkanocną (godz. 9) i śniadanie wielkanocne z tradycyjnymi potrawami świątecznymi (godz. 11) w Domu dla Bezdomnych Caritas Archidiecezji Białostockiej w Białymstoku przy ul. Sienkiewicza 81/9 zaprasza Caritas Archidiecezji Białostockiej.

W środę wigilia żydowskiego Nowego Roku - 5775

- siłę szofaru pokazali starożytni Izraelici, którzy obalili z pomocą trąb mury Jerycha. Wspólny świąteczny posiłek rozpocznie się od modlitwy. Jednym z tradycyjnych składników spożywanych tego dnia potraw są jabłka, które - zanurzane w miseczkach z miodem - mają zapewnić obfitość i słodkość

Warto uczyć się języka angielskiego

podziwiali pałac, teatr i ogród królewski, Operę Narodową, a także plac hiszpański z pomnikiem Cervantesa. Wyjazd do Hiszpanii był również doskonałą okazją do zapoznania się z hiszpańską kulturą ludową, a także do posmakowania tradycyjnych potraw takich jak paella, tortilla, krewetki i ciasto migdałowe

Bałabun najlepszy

Różnorodność potraw przyrządzonych z ziemniaka lub na jego bazie zaskoczyła wielu przybyłych na dziedziniec zamku. Na stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu świeckiego, w tym i Jeżewa, współtworzonych przez LGD ze Świecia, nie tylko można było podziwiać, ale i smakować. Nie zabrakło

Wieczerza wigilijna w kalwaryjskim sanktuarium to czas wytchnienia

uroczystości, jak odpust Wniebowzięcia NMP, że siostry przygotowują strawę nawet dla 150 osób. "Duża liczba nigdy nas nie przerażała. Jesteśmy zgranym zespołem" - zapewniła Serafitka siostra Halina. Przygotowania do wigilii rozpoczynają się dzień wcześniej. Wieczerza tradycyjnie będzie postna, a

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

kwasu powodującego zgagę czy pieczenie. Co jeszcze? Nawodni i za sprawą naturalnych cukrów doda wigoru. Samo dobro? Owszem, jednak trzeba było uważać na ilość uszek, które do niego wpadają. Zazwyczaj są one wykonane z białej, mało wartościowej mąki i podnoszą kaloryczność potrawy - talerz barszczu z 10

Było głośno i pachniało chlebem

zupy, potrawy z ziemniaków i oczywiście chleb pieczony przez gospodynie z Janiej Góry. Największa kolejka ustawiała się tradycyjnie przy piecu znajdującym się w centrum wioski. - Taki świeżo pieczony chleb jest nieporównywalnie lepszy niż ten ze sklepu - mówili przyjezdni. - Najlepiej smakuje

Wystawa "Boże Narodzenie na Mazowszu" w skansenie w Sierpcu

Ekspozycja przygotowana w dziesięciu wnętrzach prezentuje już niemal zapomniane bożonarodzeniowe zwyczaje, związane zarówno z tradycyjną religijnością, jak i ludowymi wierzeniami, kultywowanymi na mazowieckiej wsi od końca XIX do połowy XX wieku. W jednej z chałup zobaczyć można przygotowania

Beneficjenci funduszy unijnych zaprezentują swoje inwestycje

wszystkich regionach Polski odbędą się też pikniki, wystawy oraz konkursy. W niektórych województwach będzie można też spróbować tradycyjnych potraw z krajów UE. Przedsięwzięcia zrealizowane dzięki pieniądzom unijnym będą prezentowane w całej Polsce od 1 do 11 maja br. "Chcemy pokazać projekty nie

Krakowianie i turyści obchodzili Święto Rękawki

pokazy codziennych zajęć naszych przodków, prezentacje dawnych obrzędów - m.in. rekonstrukcja słowiańskiego pochówku (tryzna), tradycyjnego rzemiosła, tańce, wróżby wiedźm, degustacja potraw przyrządzonych według średniowiecznych przepisów. "Jak co roku największym zainteresowaniem cieszyły się

Poznań. Obchody imienin ulicy Święty Marcin

były tradycyjne świętomarcińskie rogale - symbol imienin. Tegoroczne świętomarcińskie obchody podkreślają dobroczynność, z którą związane było życie świętego. Pomagająca ubogim i bezdomnym Fundacja Barka wręczyła "Drabiny Jakubowe" - wyróżnienie przyznawane podopiecznym fundacji, którym

Dzień Śledzia

Śledziem", "Bieg Śledzia - meandrami Narwi", kiermasz rękodzieła ludowego; występy zespołów ludowych z Polski i Litwy; degustacja tradycyjnych potraw litewskich; bicie monety "Kraina Śledzia"; pokaz działania ogniw i kolektorów słonecznych; gry, konkursy dla dzieci; zabawa ludowa

Chorzów. Zakończył się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

zostało ponad 30 produktów i potraw o tradycyjnych recepturach. Rywalizacja o tytuł najlepszego produktu odbyła się w chorzowskim skansenie w ramach dorocznego Jarmarku Produktów Tradycyjnych. Producenci, gospodynie domowe, gospodarstwa agroturystyczne i restauratorzy walczyli o pierwsze miejsca w kilku

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów