smak zupy

Dominik Tomaszczuk

"Bo zupa była prawdziwa". Reklama firmy Profi oburzyła internautów

"Bo zupa była prawdziwa". Reklama firmy Profi oburzyła internautów

Na wielkich reklamach promujących jeden z produktów firmy Profi czytamy zdanie: "Bo zupa była prawdziwa". Podobieństwo do głośnego hasła "Bo zupa była za słona", nieodmiennie kojarzącego się z problemem przemocy domowej, jest wyraźne. Zdaniem wielu internautów reklama wykracza poza granice dobrego smaku. - To zdecydowane nadużycie - mówi kierowniczka Niebieskiej Linii, instytucji od lat walczącej z przemocą domową

Wrocławskie królestwo zup i zapiekanek [MIEJSCÓWKA]

Tajemnicze "ZZ" w nazwie wrocławskiego lokalu to nic innego jak "zupy i zapiekanki". Wśród tych dwóch potraw możemy wybierać każdego dnia. I chociaż nie zjemy tam niczego innego, narzekać nie sposób.

Eksperci: smaki ewoluują, tak jak człowiek

Potrawy z popularnej obecnie kuchni staropolskiej, przygotowane wiernie według ówczesnych receptur, byłyby - zdaniem ekspertów - dzisiaj niejadalne, głównie ze względu na ogromną ilość przypraw. Jak podkreślają - na przestrzeni lat smaki ewoluowały, tak jak człowiek.

W barze Smak na Nadodrzu. Co za pierogi! [MIEJSCÓWKA]

W barze Smak na Nadodrzu. Co za pierogi! [MIEJSCÓWKA]

żelazny repertuar kuchni babć i matek: zupy, gołąbki, krokiety, naleśniki, ryby, schabowe, mielone i surówki. Martwi nieco niewielka ilość opcji wegetariańskich i wegańskich, choć jakość pierogów rekompensuje to w pełni. Mamy więc w barze Smak ruskie, z soczewicą, z mięsem, ze szpinakiem, z kaszą gryczaną

Kujawsko-Pomorskie. Kolejne specjały na liście Produktów Tradycyjnych

Kiszczok, znany też jako kiszok, kliszczanka czy żurek kiszczonka, to popularna zupa, gotowana po świniobiciu w gospodarstwach na Kujawach. Do przygotowania zupy wykorzystywano wywar po gotowaniu podrobów wieprzowych, zwłaszcza gdy pływały w nim kawałki pękniętej kaszanki. Do wywaru dodawano zakwas

Kuchnia historyczna

Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Marek Szczygielski, Gieno Mientkiewicz i Maciej Nowicki, zdecydowało przyznać za tę potrawę drugie miejsce. Najbardziej zachwyciła zupa piwna z kluseczkami z gęsich wątróbek przygotowana przez browar staromiejski Jan Olbracht z Torunia. Jednym z ostatnich elementów Festiwalu Smaku

Język w gębie. Kurek o smakach zapamiętanych i zgubionych

Język w gębie. Kurek o smakach zapamiętanych i zgubionych

przyjaciołom, a nawet nam samym, smakować. Jak przestrzegają kandydatów na restauratora doświadczeni szefowie kuchni - jeśli smakują wam zupy w proszku albo sformatowane, wysokoprzetworzone dania z barów szybkiej obsługi, czeka was pewna plajta. Ale czy to nieuniknione? Smaku można się nauczyć. Z pewnością

Jabłkowe czipsy z cynamonem [PRZEPIS MARTY DYMEK]

Jabłkowe czipsy z cynamonem [PRZEPIS MARTY DYMEK]

Suszone owoce to jedne z największych skarbów polskiej kuchni - niezbędne do kompotu, od wieków dodawane do legumin, zup i deserów. Ich wyjątkowość polega na tym, że podczas powolnego suszenia w niskiej temperaturze woda zostaje odparowana, ale w kawałkach ususzonych owoców zostaje mnóstwo

Jednodniowa restauracja po raz pierwszy w Białymstoku. Jesienny Festiwal Zup

Jednodniowa restauracja po raz pierwszy w Białymstoku. Jesienny Festiwal Zup

wołowiny. Kolejny pomysł to zupa z porów z kawałkami swojskiej białej kiełbasy. O szóstej zupie-niespodziance wiadomo jedynie tyle, że przybliży egzotyczne smaki dalekiej Azji. Do wyboru z wkładką mięsną lub wegetariańska. Co do idei Restaurant Day, to rozprzestrzenia się ona błyskawicznie wśród miłośników

Ukraina od kuchni. Warsztaty z Anielą Redelbach [ZDJĘCIA]

Ukraina od kuchni. Warsztaty z Anielą Redelbach [ZDJĘCIA]

Poznaniu, i tu propaguje rodzime smaki, ale prowadzi też zajęcia z kuchni francuskiej, gruzińskiej czy tajskiej. Była też uczestniczką warsztatów Kuchni +. W Famie wspólnie kucharzyło kilkanaście osób, także ci, którzy sami prowadzą blogi kulinarne lub gotują zawodowo. W ciągu niespełna dwóch godzin

Jednodniowa restauracja w Białymstoku. Sześć zup i tłumy smakoszy

Jednodniowa restauracja w Białymstoku. Sześć zup i tłumy smakoszy

gotować zupy dyniowe, ta Joanny była kremowa, z dodatkiem curry, kolendry i prażonych pestek dyni. Panowie chętnie wybierali meksykańską zupę gulaszową z wołowiny i z czerwoną fasolą. Zupa z porów miała wkładkę w postaci swojskiej białej kiełbasy. W zupie niespodziance, inspirowanej smakami Azji, odnaleźć

Szkoły nowych smaków

Szkoły nowych smaków

. Pomysłodawca projektu, wraz z osobami współtworzącymi go, rozmawiał z dziećmi i młodzieżą, odwiedzając stołówki szkolne i przedszkolne. Na pytanie, co jadły na obiad, często padała odpowiedź, że nie wiedzą, co to było. Coś pływało w zupie, były ziemniaki z sosem albo obiad nie wyglądał ładnie i nie został

Wchodzi w życie rozporządzenie dotyczące m.in. przypraw w barach mlecznych

Wchodzi w życie rozporządzenie dotyczące m.in. przypraw w barach mlecznych

dotowane przez państwo potrawy, nie było przypraw. W związku z tym resort finansów opracował nowe przepisy, które weszły w życie 1 kwietnia. "To rozporządzenie przywraca sens i smak w barach mlecznych. Przywraca aromat kminku i majeranku w narodowych, polskich zupach" - mówił szef Narodowego

Poznań. W sierpniu rusza V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

kojarzy się z czarną polewką i z tym, że ktoś nie jest akceptowany. My za sprawą wielkopolskiej czerniny chcemy przyciągać turystów do Poznania. Sam należę do jej miłośników, moja babcia przygotowywała jak dla mnie kultową wersję zupy. Wierzę jednak, że przypomnę sobie tamten smak" - powiedział

VII Festiwal Smaku już za nami

VII Festiwal Smaku już za nami

zupy brukwiowej. A ci, którzy stawiali na wypróbowane smaki zajadali się grochową serwowaną z wojskowej garkuchni oraz czerwonym barszczem i pierogami. Osobną ekspozycję stanowiły nalewki i miody.Festiwal w Grucznie to nie tylko przepyszne dania. Organizatorzy zadbali też o oprawę muzyczną. Tegoroczną

Co jedzą pacjenci w szpitalach z całego świata? Zdarzają się i frytki, i regionalne smakołyki. Polska wypada słabo

Co jedzą pacjenci w szpitalach z całego świata? Zdarzają się i frytki, i regionalne smakołyki. Polska wypada słabo

wybierają po prostu, co chcą zjeść danego dnia. Autor zdjęcia zdecydował się na zupę minestrone i wołowinę w cieście; na deser miał ochotę na banana, którego smak określił jako "wspaniały". Nie wszystkie posiłki z brytyjskich szpitali są jednak tak dobrze oceniane. "Jamie Olivier powinien

Świętokrzyskie. 34 podmioty na szlaku promującym tradycyjną kuchnię

świętokrzyskiego" - dodała Wąsik. W wydawnictwie można znaleźć przepisy na potrawy - przesłane przez koła gospodyń wiejskich, ośrodki kultury, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne - oparte na lokalnych surowcach i tradycyjnych recepturach. Można wybierać wśród przystawek, zup, dań głównych

Okrasa inspirował karpiem

Okrasa inspirował karpiem

tatara, czy też łączyłem go z zupą grzybową. Żaden szanujący się kucharz nie może nie znać kanonu naszej polskiej jakże prostej, a jednocześnie pysznej kuchni, a porywać się na zagraniczne smaki. Moim zdaniem dobrze jest mieć takiego mistrza czy mentora i słuchać go, jego uwag i cennych rad, podpatrywać

Placki, kopytka i kluski z bałabuna

Placki, kopytka i kluski z bałabuna

  Na stoiskach można było spróbować placków, klusek i kopytek podawanych pod różną postacią, zupy kartoflanki lanej z wielkiego kotła, klopsów ziemniaczanych z dodatkami, a nawet chipsów domowej roboty. Jednak najważniejszą rolę grały zwykłe placki ziemniaczane, na Kociewiu po prostu zwane

Mazurskie ryby zamiast plastikowego boćka - moda na lokalną kuchnię

Prus Wschodnich "Smak Mazur" Tadeusz Ostojski, kuchnia ta przed laty "była skromna i mało oryginalna", bo miejscowa ludność nie opływała w dostatki. Na stołach Mazurów dominowały więc ryby, ziemniaki i nabiał. Współcześni mazurscy restauratorzy odwołując się do lokalnej tradycji

Lubelskie. Europejski Festiwal Smaku od czwartku w Lublinie

; - podkreślił Sulisz. Koncertować będą też Shantel i Bucovina Club Orkestar, grający muzykę bałkańską, grupy VooVoo, Sztywny Pal Azji, Kayah, a także krakowski zespół Chluba wykonujący przedwojenne polskie przeboje. Podczas festiwalu na "scenie smaku" na Starym Mieście prowadzone będą pokazy

Szołtysek: Dzieciątko i makówki - symbolami śląskich Świąt

siemienia lnianego. Zupy te - ze względu na swój specyficzny smak - często są jednak zastępowane: barszczem, grzybową. Czasem też karpie zastępowane są innymi rybami. Pierwotnie to właśnie inne niż karpie ryby słodkowodne dominowały na śląskich wigilijnych stołach - jako że samo słowo Śląsk oznacza miejsce

Z miłości do... jedzenia. Białystok miastem kulinarnych blogerów [ZDJĘCIA]

Z miłości do... jedzenia. Białystok miastem kulinarnych blogerów [ZDJĘCIA]

przepisami. I tak dla przykładu: bloger Twardy Szparag pokazał tatar ze śledzia, Banana pepper - krem marchewkowy, bo jak tłumaczyła blogerka Agnieszka, choć nigdy za bardzo nie lubiła jeść, to uwielbia gotować zupy. Z bloga "Chilli czy wanilia?" pochodzą cupcakes truskawkowe, Ekoquchnia pochwaliła

Smaki dzieciństwa: wspominamy je z nostalgią i rozrzewnieniem

Katarzyna Dowbor, prezenterka TVP W naszym domu w kuchni królował tata. Po mistrzowsku gotował zupę pomidorową. Po latach zrobił ją dla mnie jeszcze raz, ale z rozczarowaniem stwierdziłam, że to już nie ta sama zupa. Kiedy zdążyło się poznać wiele nowych smaków, skosztować nieznanych potraw, te z

Obamie smakowało? Wiemy, co podano na stół podczas uroczystej kolacji

ryba, tłusta, ale przez to smaczna, z chrupiącymi wiosennymi warzywami i kwaśnym sosem, bo rokitnik to bardzo kwaśny owoc - komentuje Kręglicka. Deser z musem chałwowym Następnie podano zupę krem z białych szparagów z pokruszonym serem korycińskim i olejem rzepakowym z Góry św. Wawrzyńca i płatkami

Łódzkie. Konkurs na fraszkę o radomszczańskiej zalewajce

będzie mógł wziąć udział w gotowaniu zalewajki z Robertem Makłowiczem. Zalewajka - według informacji organizatorów festiwalu - to tradycyjna potrawa od zawsze związana z Radomskiem. Jej początki sięgają XIX wieku. Podstawowym składnikiem zupy był domowy żur przygotowany na bazie wody pochodzącej z

Opolskie specjały: "stały i miękki w dotyku" oraz "zwarta i wilgotna"

Śląsku, nazywana też szałotem.A to? "Smak aksamitny słodko-słony, o lekkim mlecznym posmaku"? To akurat zupa zwana siemieniotką "w kolorze szarym z widocznymi punktami w kolorze ciemnym". Zupę tę gotuje się na Śląsku w wigilię z nasion.Kolejny przykład: "dość gęsta, zawiesista, o

Soczewica odgrzana powala na kolana [PRZEPISY MISTRZA KURKA]

wodę z kranu, a atmosfera zdziwiła mnie wtedy tak samo jak menu - do wyboru bladożółty ryż z kawałkami macek albo zupa z zielonych ziaren (niby grochówka, ale niezupełnie), a w niej pokrojona w plastry kaszanka. Taki był mój pierwszy raz z soczewicą. Znana z

Od podróży do browaru

zapomnieć o podróżach. Trzy do czterech razy w roku wyjeżdżają na wyprawy, jednak teraz w roli przewodników. Zdecydowali się na swój browar Poza tym Anna realizuje się, prowadząc restaurację, wykorzystuje przy tym swoje doświadczenie z marketingu, które zdobyła w korporacji. Wymyśla też unikalne smaki

Zachodniopomorskie. Święto Ogórka w Kaliszu Pomorskim

których zostanie ugotowana zupa dla wszystkich uczestników pikniku. Potem w jeziorze Szambelan Ogórkowy zatopi beczki wypełnione ogórkami Anno Domini 2011. Beczki te zostaną wyjęte z wody za rok. Mieszkańcy Kalisza Pomorskiego twierdzą, że o wyjątkowym smaku ich ogórków decydują jakość wody Jeziora

"Czardasz z mangalicą" czyli Varga powraca na Węgry

mangalicą". Już w "Gulaszu z turula" Varga spekulował, że depresyjno-melancholijne usposobienie Węgrów może wiązać się z upodobaniem do ciężkiej kuchni z ociekającym tłuszczem langoszem, paprykarzem i zupą rybną. Królową węgierskich kulinariów jest tytułowa mangalica, rasa świń wypasanych na

Dieta na kryzys. Co jeść, by było i zdrowo, i tanio?

jednak sprawdzić, czy producent nie dodał jakichś "ulepszaczy", czy szkodliwych tłuszczów. Dzięki urozmaiconym zestawom, mrożonki mogą stanowić gotowy dodatek do zupy, ale też samodzielną potrawę. Pomagają więc zachować bogatą kuchnię również w sezonie zimowym. Bogatą oczywiście w smaki, bo

Poznali kulturę Borowiaków

Mieczysława Brzezińska pochodząca z Pruszcza Bagienicy. Na kilku stoiskach królowały smaki kuchni borowiackiej rodem z Klonowa, Lubiewa, Krupocina, Tucholi i oczywiście Zalesia Królewskiego. Kto miał ochotę, mógł pojechać bryczką do pięknej borowiackiej Chaty pod Strzechą. Zorganizowano też konkurs na potrawy

Przepisy na świąteczne potrawy dla dzieci

przygotowywanych w moim rodzinnym domu było dość nietypowych, choćby zupa rybna (zainspirowana węgierską zupą rybną halaszle) czy pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego, za którymi notabene przepadał mój dziadek Jacek. Te odmienności były podawane wraz z daniami tradycyjnymi, których także nie mogło u nas

Czy ktoś jeszcze jada chudą jewę albo kwaki?

Na Śląsku Cieszyńskim jest wiele przepisów na chudą jewę. To zupa, do ugotowania której używa się m.in. wieprzowego tłuszczu, kwaśnego mleka albo maślanki, pieprzu i czosnku. Jedni podawali chudą jewę z chlebem, inni z ziemniakami. W niektórych domach do jej przyrządzenia wykorzystywało się smalec

Gdańsk kontra Wrocław. Oceniamy jarmarki bożonarodzeniowe

. Bardzo spodobał mi się ich kształt. Grafika może nie jest rewelacyjna, ale lepiej, że wybrano prosty szablon. Co do smaku samego wina, to nie ma się czym zachwycać: przydałoby się więcej przypraw, brakuje także pomarańczy. Jeśli chodzi o jedzenie, to wybór nie jest duży. Oferta do złudzenia przypomina to

Kucharze to artyści

u nas. Oni tam spędzają czas, spotykają się z rodziną i znajomymi, aby mogli skosztować wieku potraw, np. zupy, drugiego dania z dodatkami i deseru, to te porcje muszą być niewielkie. Jednocześnie mają dostarczać doznać zaskakiwać swoim smakiem i konsystencją, coś jest chrupkie, co innego lepkie, a

Na gościnnych występach w APK

twierdziła też, że nie ma czasu na przygotowanie pracochłonnych potraw. Osoby starsze mówiły, że im po prostu nie chce się spędzać czasu na gotowaniu, wolą gotowe dania kupić i delektować się smakiem. Odwiedzający mieli niepowtarzalną okazję, by skosztować tradycyjnej zupy z suszonych grzybów, do

Lubelskie. Kolejne potrawy i specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Dotychczas na Liście Produktów Tradycyjnych w województwie lubelskim zarejestrowano 118 różnych potraw i specjałów wytwarzanych metodami tradycyjnymi - m.in. wędliny, ciasta, zupy, nalewki, sery, miody, przetwory z warzyw i owoców. "W ubiegłym roku zarejestrowanych zostało 14 produktów"

Żółto w lasach od pieprznika. Nie ma to jak kurki na maśle

Jeszcze kilka dni temu w większości podbiałostockich lasów można znaleźć było pojedyncze sztuki - a uzbierać sobie co najwyżej garść do zupy, czy na sos. Pogoda jednak sprzyja grzybom - po ostatnich deszczach, wilgotnych, ale w sumie ciepłych dniach - kurkami obrodziło już całkiem nieźle. W

Smacznie i z humorem

na podstawie literatury historycznej oraz pamiętników mieszkańców doliny Wisły. Potrawy te mogły być odzwierciedleniem podanego przepisu bądź nim inspirowane - wyjaśniła koordynator konkursu Aleksandra Kleśta-Nawrocka. - Podczas oceny braliśmy pod uwagę przede wszystkim smak potrawy, estetykę podania

Chorzów. Zakończył się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

". Jej uroczyste wręczenie odbędzie się 12 września w Poznaniu podczas Targów Smaki Regionów. W tym roku nominacje do Perły otrzymały zupa zalewajka, kluchy pałą bite oraz śląskie kopalnioki (landrynki).(PAP)

Trattoria Czarna Owca - nowy lokal przy Lipowej [ZDJĘCIA]

tradycyjnych włoskich smaków mamy i takie dodatki jak ser koryciński czy kumpiak podlaski z gospodarstwa Łukasza Ancypo z Sokółki, który ma już swoją sławę. - Zależy nam na tym, by promować podlaskie smaki - mówi Grzegorz Chlebowicz, menedżer i szef kuchni Czarnej Owcy. Wśród ośmiu rodzajów makaronów są

World Tour w siatkówce plażowej - zawodnicy raczą się kuchnią polską

zachwyceni naszymi smakami, bardzo im smakuje to, co podajemy" - powiedział w niedzielę PAP szef kuchni hotelowej w Starych Jabłonkach Dariusz Struciński. Struciński wraz z Karolem Okrasą serwują gościom kuchnię z Warmii i Mazur, ich koledzy (Rafał Targosz, Jarosław Uściński, Marek Widomski, Grzegorz

Pojawia się i znika. Jednodniowa restauracja w Supraślu [ZDJĘCIA]

torcik bakłażanowy. Do wyboru też trzy zupy: francuska wytrawna zupa-krem cebulowa, meksykańska, ostra zupa-krem z papryki i cukinii oraz izraelski, delikatny krem z bakłażanów. A jako dania główne szefowa jednodniowej kuchni zaserwowała: kurczaka w pomarańczach, rybę z pieca z glazurowanymi warzywami i

Niepowtarzalna kartoflanka

, wymienić się doświadczeniami i pobawić - mówi Maria Maliszewska z Krypna, która z mężem odwiedziła wczoraj Mońki. Na wystawę przyjechali najlepsi producenci ziemniaków, także spoza regionu. Ponadto ugotowano chyba największą na świecie kartoflankę. Rozmowa o zupie Ewa Sokólska: Dlaczego moniecką

Gryfne frelki klachają, czyli o śląskich regionalizmach

samym, co kaszanka, ale wielu rodowitych mieszkańców regionu powie, że są to jednak dwa różne przysmaki. Wodzionka i żur żyniaty to zupy. Pierwsza stała się nawet tematem śląskich piosenek. Dobrze przyrządzona jest smaczna, choć składa się głównie z wrzątku, czosnku i grzanek; niegdyś była posiłkiem

Te polskie marki znamy wszyscy. Będziecie zaskoczeni, że są już w zagranicznych rękach [ZDJĘCIA]

Wódka Wyborowa jest bezsprzecznie najbardziej znaną marką czystej, polskiej wódki na świecie. Jest obecna w ponad 80 krajach, od Azji po obie Ameryki. Produkowana od 1927 r. jest gwarancją wysokiej jakości oraz posiada zawsze ten sam, niepowtarzalny, charakterystyczny smak, niezależnie od kraju

Jak nie przytyć w święta?

smakołyków, ponieważ szybciej poczujemy się syci. Rób przerwy między posiłkami Często dochodzi do takiej sytuacji, że nie wstajemy od stołu nawet na chwilę. Zaczynamy od przystawek i zupy, zaraz potem przychodzi czas na ciepłe dania, a potem pojawiają się tace z ciastami. Nasza rada: nie jedzmy wszystkiego

W leśnym wystroju zdobyli podium

- zauważyła pani Elwira, jedna z członkiń komisji oceniającej.W tym roku nasi twórcy wystrojem, ale i smakiem potraw, nawiązali do otaczających teren LGD. Na bazie namiotu wystawienniczego stworzona została imitacja zagrody wiejskiej. Po jednej jej stronie, na brzozowej ambonie, zwierzynę wypatrywał słomiany

Mateusz Gessler: Pan Adam? Nie pytajcie mnie o ojca. Znacie go lepiej niż ja

wyspy (śmiech). Smaki zależą od pory dnia, nastroju. Ja od pół roku nie jem mięsa. Choć - generalnie - bardzo lubię mięso. Wołowinę, baraninę, bo fanem wieprzowiny nie jestem. Kocham też ryby. Halibuta, sandacza. Lubię dobrze zrobione ośmiornice. Albo zupę z jeżowców. To jest bajka. Ja miałam opory

Okrasa kręcił u nas nad Wisłą

- Reżyser programu Tomasz Rostworowski odwiedził Gruczno podczas Festiwalu Smaku - opowiada Justyna Ziemniewska, opiekunka starego młyna w Grucznie. - Już wówczas bardzo mu się spodobał ten teren, okolica oraz bogactwo kulinarnych tradycji naszego regionu. Po wakacjach zadzwonił do mnie i

Zbieraj grzyby z głową, za to bez blaszek

otruły się zupą z muchomorów sromotnikowych zbieranych przez znakomitych grzybiarzy. Jeden z nich był gajowym. W rodzinach tych mało kto przeżył, przede wszystkim jednak gospodynie domu, ponieważ z dobrego serca pożałowały dla siebie smacznej zupy. Drodzy czytelnicy! Cieszcie się grzybami, zbierajcie je

Zbieraj grzyby z głową, za to bez białych blaszek

otruły się zupą z muchomorów sromotnikowych zbieranych przez znakomitych grzybiarzy. Jeden z nich był gajowym. W rodzinach tych mało kto przeżył, przede wszystkim jednak gospodynie domu, ponieważ z dobrego serca pożałowały dla siebie smacznej zupy. Drodzy czytelnicy! Cieszcie się grzybami, zbierajcie je

Co kraj, to obyczaj, czyli jak Boże Narodzenie obchodzą na świecie

Pawłowiczkach na Opolszczyźnie, zdziwiło go, że trzeba tyle jeść. Zapewnił jednak, że święta w Polsce i nasze wigilijne potrawy bardzo polubił. Np. barszcz z uszkami. "Ale musiałem się nauczyć go jeść, bo dla Holendrów ten smak jest kompletnie niecodzienny. Dziś smakuje mi wszystko poza karpiem"

Jak szpitale karmią pacjentów? Jak chcą, nie ma żadnych norm [ZDJĘCIA I WIDEO]

bywa paskudne w smaku (a w zasadzie bez smaku), brzydkie i nieprzystosowane do choroby "żywionego" pacjenta. Wczoraj jednak jeden z pacjentów opublikował na serwisie Wykop.pl wideo, na którym widać jego obiad. Trudno się domyślić, co właściwie dostał do jedzenia pacjent, który - jak się

Przeszliśmy z kobyłą przez 20 lat wolności

siedmiometrowej wysokości garze przyrządzali zupę a la polonaise - jedyną w swoim rodzaju, bo złożoną z 12 potraw - utworów literackich. To pomysł reżysera widowiska, Piotra Cieplaka, który o Polsce postanowił opowiedzieć, koncentrując się na jedzeniu. Pytany wcześniej o smak zupy, odpowiedział: "Słodko

Chorzów. Rozpoczął się jarmark i konkurs produktów tradycyjnych

Co roku w ramach Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Chorzowie odbywa się impreza, w której uczestniczą producenci i restauratorzy z całego województwa śląskiego. W tym roku do XI edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów zostało zgłoszonych 31 produktów oraz 5 potraw. O tytuł na

Weekend w Kazimierzu. Kairos w farze i dieta Słowian

12 i 13 grudnia Kazimierz Dolny zaprasza na Jarmark Świąteczny oraz na II Ogólnopolski Kiermasz Smaków Regionalnych, wydarzenia natury wprawdzie kulinarnej, ale - z ciekawym programem artystycznym. Samo miasteczko ma wprowadzić nową świąteczną atrakcję na Rynku. - Niekwestionowaną atrakcją Jarmarku

Polacy, po co Wam tyle cukru? "Panika", "atawizm", "artykuł pierwszej potrzeby"

, w sensie nie w rybie, tylko w dodatkach". Kochanic.a.francuza dodaje: "Jeśli chodzi o dania, to cukier wzbogaca smak, nawet jeśli danie nie jest słodkie: marchewka z groszkiem, zupy kremowe, sushi.". Wtóruje jej salma75: "Ja dla zrównoważenia smaku dodaję szczyptę cukru do

Świąteczne zwyczaje Włochów

, szynką, warzywami i serem tortellini (czyli pierożki) w rosole, na południu popularna jest lasagna z mięsem wieprzowym, kilkoma rodzajami serów i sosem pomidorowym. Podawane są też zupy, na przykład z porów z ziemniakami i jajkami przepiórki oraz truflami. Danie główne stanowi wielka sztuka pieczonego

W tym lokalu nie będzie nic widać na 5 cm

śródziemnomorskiej, ale przygotowane potrawy będą dla nich niespodzianką. - tłumaczy Franczak. Restauracja będzie czynna jedynie kilka razy w miesiącu, wejście wyłącznie z wcześniejszą, bezpłatną rezerwacją. Koszt kolacji: przystawki, zupy, dania głównego i deseru to ok. 80 zł. Co daje jedzenie po ciemku

Rozpoczął się sezon na grzyby, GIS apeluje o ostrożność

temu grzybami zatruło się niemowlę, któremu rodzice przygotowali zupę grzybową i podali przez smoczek. Przeważnie zatruciom ulega nie tylko osoba, która zebrała grzyby, ale cała rodzina. Większość zatruć wywołuje muchomor sromotnikowy, który nie traci toksycznych właściwości nawet po 10 latach

Ugryź Podlasie. Najlepsze babki, kartacze, śledzie i sękacze

także po lokalach, gdzie smaków takich nie uświadczysz. Są na szlaku bowiem i restauracje z takimi kuchniami jak grecka, włoska, węgierska, czeska, japońska, meksykańska. Wracając do kuchni regionalnej, to jest jedynie kilka lokali, gdzie faktycznie można zjeść coś specyficznego tylko dla naszych stron

Film nie do końca o jedzeniu. "Wtajemniczeni" na Suwalszczyźnie

Chleb na tataraku, miód, kindziuk, sielawa, sękacz - dla nas to może smaki oczywiste, dla szefów kuchni restauracji z gwiazdkami Michelina, wielkie odkrycie. Światowe sławy, 12 kucharzy z różnych części świata w ubiegłym roku gościło na Suwalszczyźnie, poznając lokalne produkty i ich wytwórców. Od

Wybierzmy króla podlaskiego stołu. Nagrody czekają

się: ogórki kiszone w beczce, kapusta kiszona, ser koryciński, smalec, bimber, piwo Żubr i "Żubrówka". Ale o tym, która potrawa i który produkt okażą się najlepszymi podlaskimi smakami, zdecydują nasi czytelnicy. Od dziś czekamy na Państwa typy. A głosować można na trzy sposoby: wysyłając

Świętuj wolność z Gazetą w czasie spaceru

, wesołe. Tamte bramy sławiły władców. Te nas samych, naszą mądrość, która doprowadziła nie tylko Polskę, ale całą Europę do Wolności. Aż w końcu za Wielką Kobyłą dotrzemy do placu Zamkowego. Tu w kuchniach polowych czekać będzie zupa dla wszystkich. Oczywiście kuroniówka, podawana między innymi przez

Tanoshii - kuchnia japońska przy Lipowej [ZDJĘCIA]

z dodatkiem suszonych moreli - 20 zł *Kamo udon - chrupiący filet z kaczki o słodko anyżowym smaku, podany z makaronem udon - 35 zł *Salmon yaki - Stek z łososia w sosie teriyaki podany na sałacie - 35 zł *Suki - tradycyjny kociołek japoński do samodzielnego przygotowania. Kulinarna przygodę

Kasia Klich: Nie jestem niewolnikiem mody

Nie, Kasia Klich nie jest radykałem odrzucającym nowoczesny świat. Kiedy ją spotykam, tak jak inne przestrzegające diety gwiazdy Klich ma akurat "dzień płynny", czyli żadnego jedzenia, tylko zupa i soki. - To dobre dla jelit - tłumaczy. Poza tym denerwuje ją, co piszą o niej gazety, a

Naszej wspaniałej kuchni nie trzeba udziwniać

, grzybów. Specjalizowaliśmy się w robieniu przepysznych zup. Poczynając od wszelakich barszczów, kapusty gotowanej, a kończąc na wspaniałych krupnikach. Mamy również ogromną tradycję w robieniu chłodników, ale nie są to te, które serwują nam restauratorzy (jogurt z koperkiem, szczypiorkiem i ogórkiem). Dla

W prywatnej szkole "kuchnia wyznaniowa" i pakiety VIP

przedszkolne talerze. Zdaniem dyrektorki firma gotuje dosyć smacznie, a dzieci zjadają prawie wszystko. - Proszę firmę cateringową, żeby nie dodawali niczego dla poprawienia smaku, żadnych kostek rosołowych itd., ale tak naprawdę nie mam pewności, czy tego nie robią. Dania wyglądają ładnie, widać warzywa, ale

Cztery kolejne produkty tradycyjne

i rzeki Szreniawy sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. - Żurek po krakowsku. Tradycja kiszenia

"Nie chodzę na plażę, nie uprawiam seksu". Kompulsywne jedzenie to problem, a nie brak silnej woli [ROZMOWA]

nad talerzem i z płaczem wmuszać w siebie zimną zupę czy paskudny twardy kotlet z zastygłym tłuszczem. Krzyki rodziców tylko potęgowały moją histerię; na samą myśl o kolejnym posiłku bolał mnie brzuch - wspomina. Nie chce mówić dalej. Zupełnie inaczej było w przypadku Magdy, która od przedszkola

Szeptuchy, znachorki i anarchiści będą promować Podlasie w filmie fabularnym wydanym na DVD

alkoholizm Do "smaków" Podlasia należą m.in. szeptuchy, wiejskie znachorki charakterystyczne dla pogranicza polsko-białoruskiego, które chcą odczyniać uroki na bohaterze, czy przygotowania do wesela pod białoruską granicą. To także spotkanie z Baćmanem - podlaską wersją Batmana, który w jednej ze

Restauracja Savoy i pub Bon Ton. Dania powstają na oczach klientów [ZDJĘCIA]

gruszkowym i nutą pieczonego czosnku kosztuje (25 zł), wędzona polędwica z jelenia na musie pietruszkowym z dodatkiem kawioru o smaku wędzonego boczku (17 zł), klasyczny tatar z marynatami (24 zł), terrina z soczewicy na kremie gruszkowo-miętowym - 14 zł, pasztet z królika z sosem tatarskim na ruccoli (17 zł

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

wędzarnicze, odwiedzam festiwale smaku - kocham wszystko, co związane z żywnością i kulturą jedzenia. Brud w gastronomii to nie problem. Wystarczą wysokie kary Pod marką kamilgotuje.pl bardziej dla przyjaciół, hobbistycznie niż zawodowo robię małe cateringi, uczę ludzi gotować, organizuję pokazy gotowania

Fantazja w Centrum Onkologii. Szwedzki stół i trzy zupy do wyboru zamiast zimnych parówek [WYWIAD]

mogą się spotkać trzy razy dziennie w restauracji. To dobrze na nich wpływa. I - jak mówi nasz dyrektor Zbigniew Pawłowicz - jakość jedzenia bardzo wpływa na skuteczność leczenia. Chodzi o to, by pacjenci mieli wybór, bo choroba zmienia ich smak i potrzeby. U nas sami decydują, czy na śniadanie wolą

Dolnoślązacy tworzą swoją książkę kucharską

wojnie przez nowych mieszkańców tych ziem nie tylko z różnych stron Polski, ale także z Bałkan czy Bukowiny Rumuńskiej. Sam jestem przykładem takiej kulinarnej mieszanki: tato jest z Wileńszczyzny, stąd na wigilijnym stole rybne zupy i galarety, a mama spod Lwowa gotuje barszcz i pierogi. - U nas na

W 1989 r. mówilibyśmy: "Niemożliwe"! A jednak. Przedstawiamy 25 rzeczy, o których nawet nam się wtedy nie śniło [PRZEGLĄD]

wielkomiejskich sypialni, zaczyna się prawdziwy boom. Eko-targi z eko-żywnością dla eko-świadomych. Niewielu z nas pamięta, że smakiem mleka UHT prosto z kartonu możemy cieszyć się na dobrą sprawę dopiero po 1989 r. To dla polskiego mleczarstwa przełom. W mleczarniach zaczęto stosować nowsze technologie obróbki

Łosoś i deska z pieczystym

;Róża Wiatrów" przy Wale Miedzeszyńskim zapewnia, że okolicznościowe dania można tam zamówić od piątku do niedzieli. Tyle tylko, że trzeba je będzie samemu odebrać. Tawerna proponuje m.in. zupę z suszonych grzybów z łazankami - 9 zł, pierogi z kapustą i grzybami - 19 zł (7 szt.), bigos z suszonymi

Podlaskie Je Je Je! Regionalne rozstrzygnięcie

przepisami, opisujące polską kuchnię, tu i teraz, z podziałem na najlepsze dania (zupy, mięsa, desery) i produkty (kiełbasy, sery, piwa), bez ograniczeń. Zobaczymy wtedy, czy obraz polskiej kuchni jest zgodny z tym, co się utrwaliło w naszych głowach i książkach kucharskich. Przepisy na zwycięskie smaki

Specjalnie dla Nowego Dnia! Wigilia w rodzinie Mostowiaków

indyczką faszerowaną rodzynkami, na kuchence - gar wypełniony gęstą od prawdziwków zupą grzybową. W kuchennej szufladzie - przepis od zaprzyjaźnionego kucharza z planu serialu "M jak miłość" - śledzie w sosie śliwkowym. Tradycyjny wigilijny obrus już wyprasowany. Olśniewająca biel, jak opłatek

Jadam ze śmietnika. I to jakie frykasy! [WYWIAD Z FREEGANINEM]

, kabanosy. Jeśli znalazł karton z nieco przeterminowanymi ciastami w proszku, mieszał z wodą i piekł gofry. Mówił zawsze, że świeże mu szkodzi. No, a ja wtedy zjadłem te kabanosy. Niczym się nie różniły w smaku od sklepowych. Potem jeździłem na śmieci regularnie, 2-3 razy w tygodniu. Zależy, czy był

Pod kuchnią historii

składniki zachowują swój smak i marchew w zupie smakuje jak marchew. Szukałem historii, w których ludzie "zachowywaliby swój smak" w sytuacjach wojennych. O ile pozostawali jeszcze ludźmi... Nie ma pan wrażenia, że dokument staje się dziś wiodącym gatunkiem kina i daje artyście więcej pola do

Na kobyle ku wolności

, Krystyna Janda, Kazimierz Kaczor, Rafał Maćkowiak, Grzegorz Małecki, Jerzy Radziwiłowicz, Dorota Segda, Anna Seniuk, Adam Woronowicz, Joanna Żółkowska. O widowisku opowiada jego reżyser Piotr Cieplak Dorota Wyżyńska: Jaki smak ma zupa wolnej Polski? Piotr Cieplak: Jest słodko-kwaśna, ale treściwa. To

Powolne smakowanie i poznawanie Wenecji

najprostszym językiem opowieści o emocjach i uczuciach, starannie przyprawione dużą ilością smaków i zapachów (ot, choćby "Przepiórki w płatkach róż", "Smażone zielone pomidory" czy "Zupę z granatów"), więc od razu sięgnąłem po "beletryzowaną książką wspomnieniową" (jak

10 tysięcy porcji gorącego paprykarza

, papryka surowa, konserwowa i w proszku. - Do tego szczypta soli i pieprzu. Smak musi być taki, jak za komuny. Tyle, że wtedy podstawą paprykarza był błękitek, który raczej nie nadawał się do jedzenia. Miała dodatkowe białko w postaci robaków - mówił Michalski. Jako jeden z pierwszych paprykarz spróbował

"Obiady domowe" ściągają wielu klientów

" (drugą jest Barbara Denkiewicz). Kupka kolorowych magazynów, na wierzchu jadłospis: dwie zupy, kilka zestawów drugiego, kompot. Naleśnik z serem (4,70 zł) Zamawiam naleśniki. I bez ceregieli nawiązuję rozmowę z jednym z konsumentów. Pan Marek, 49 lat, rodowity warszawiak, aktualne zajęcie

Jak Magda Gessler reanimuje Namaste India [ZDJĘCIA]

mają ograniczony budżet. Bo ile w takim miejscu kosztuje kanapka? Cztery złote? A za 12 zł można już dostać obiad domowy - zupę, przystawkę i deser. Pizza z kolei strasznie napycha, a młodzi ludzie są głodni. Z drugiej strony wcale nie jest tania. Ogromna kosztuje aż 30 zł. Zdarza się, że mimo twoich

Pasztety idą na parkiet

pozyska ok. 50 mln zł. Pomoże jej w tym Dom Maklerski BZ WBK. - W zeszłym roku wprowadziliśmy do sprzedaży tzw. zupy mokre. Są to gotowe dania o domowym smaku pakowane w nowatorskie opakowania z kilkuwarstwowej folii, które pozwalają na podgrzanie potrawy w kuchence mikrofalowej lub ciepłej wodzie. Ten

Momofuku Ando, wynalazca "zupek chińskich", nie żyje

Food Products. Po II wojnie światowej, w pogrążonej w kryzysie Japonii kwitł czarny rynek. Momofuku Ando wspominał, jak pewnego dnia przechodził koło długiej kolejki ludzi przed budką z zupą sojową z japońskim makaronem ramen. Wtedy wpadł na pomysł, by sprzedawać ten sam makaron w sprasowanej postaci

Bratni Zew na głód i chorobę

w prozie C.S. Lewisa i docenianie włoskich miłośników-znawców fantasy, jakimi są bez wątpienia Gulisano i Vassallo. Włoscy autorzy oddają hołd Lewisowi, "który do tego stopnia umiłował sobie rzeczywistość, iż także tę fantastyczną krainę, którą nazwał Narnią, obdarował pełną gamą smaków i

Mięso zalatuje? Trochę więcej przypraw i... do klienta. W gastronomii nic nie może się zmarnować [POLSKA OD KUCHNI]

kontrola wpada niezapowiedziana, do czego się przyczepi? - Zanim wejdą do kuchni, to i tak miną ze 3 minuty. Zdążymy pozmywać podłogę, blaty. No, ale z datowaniem produktów to sądzę, że się nikt nie wyrobi. Bo półprodukty, typu otwarta śmietana, sos, zupa - to wszystko musi być odatowane i opisane. Np

Aaaaby książkę niedrogo sprzedam

dekoracja na walentynki czy "retrowitryna" w Krakowie. Są też plakaty na ulicach i w autobusach, sieciowe konkursy i oczywiście tournée autorów. Zupa w księgarni Edyta Woźnica z W.A.B.: - Część kwoty ze sprzedaży kryminałów dla dzieci (seria z kotem) przekazujemy na schronisko dla kotów

Asan, Makanin, Władymir

tam, gdzie walutą oficjalną jest rubel. Rosjanie, Czeczeni, kolaboranci, dekownicy, partyzanci, wojacy z poboru. Wszystko w tyglu, wymieszane jak zupa z resztek mięsa i warzyw. Bez smaku, a może wręcz przeciwnie. Bo człowiek (żołnierz) głodny. Są też w tej książce cudne boczne wątki. Choćby ojciec

Warszawa pełną gębą - Obowiązkowa lektura stołecznych smakoszy

tygodni. Są momenty, kiedy nie mogę wyjść z Mela Verde na Chmielnej, kiedy indziej - wyłącznie śniadania w Café Miejsce na Polnej. Obecnie chyba najbardziej kibicuję Esencji Smaku na Odolańskiej i R20 na Rozbrat. I co kilka dni pochłaniam zupę pho w Toan na Chmielnej. Maciej Nowak - dyrektor

Prezydent o świecie

potrzebna do prawie każdej zupy, ale zupa przesolona ma fatalny smak. Dotychczasowy projekt był bardzo silnym przesoleniem unijnej zupy. Tworzył pewną hybrydę, która wprawdzie nie była jeszcze europejskim superpaństwem, ale była od tego niedaleka. Być może kiedyś przyjdzie na to czas. Być może będziemy

Makłowicz: programy kulinarne często z kuchnią niewiele mają wspólnego. Ale za to z psychodramą...

sporo imprez organizowanych przez pasjonatów jedzenia i powrót do koncepcji małych ojczyzn. A to odbija się również w kuchni. Promuje się produkty regionalne, jak choćby pirogi biłgorajskie czy zupę kaszubską na gęsinie z brukwią. Mamy pasjonatów, którzy rekultywują stare odmiany jabłoni. Coraz więcej

Jadało się w PRL-u. Rynkowe zapasy

sieci handlu detalicznego mieszkańcy Białegostoku woleli robić zakupy na Rynku Siennym, a szczególnym wzięciem cieszyły się miękkie sery podpuszczkowe popularnie zwane żółtymi. Co prawda z tym kolorem miały mało co wspólnego, ale smak niektórych był naprawdę niezły. Frajdą był już sam akt kupna, kiedy

W ciemności można jeść smacznie i elegancko

. Nabieram. Makaron? Kawałki mięsa? Wszystko się zgadza. Tylko co to za mięso? Delikatne, ale smakujące bardziej jak ryba niż drób. Oczekiwanie na drugie danie najchętniej wypełniłabym obserwacją ludzi. Tymczasem tylko ich słyszę. Rozpoznają smaki, śmieją się, słychać czasem głośniejsze przełykanie i mlaski

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów