rosną prawdziwki

ZOM, k

Megagrzyb wyrósł pod oknem premiera. Jadalny!

Megagrzyb wyrósł pod oknem premiera. Jadalny!

Wydawałoby się, że taki okaz grzyba może wyrosnąć tylko gdzieś w niedostępnym lesie. A tu niespodzianka. Gigantyczny prawdziwek rósł pod oknem premiera i to na ogólnodostępnym trawniku.

Jesz tanio i dobrze? Akurat! Lubimy bylejakość i kupujemy za 15 zł ...kilo wody z tłuszczem [LIST OD PASJONATA KUCHNI]

POLSKA OD KUCHNI. Jak jemy my, Polacy? Tanio, szybko, byle jak. Nie wiemy, że krem z borowików za 9 zł, to zupa z proszku, w barze sushi prawdopodobnie serwują nam mrożonki, a niedroga pizza posypana jest produktem seropodobnym. O polskiej gastronomii, karmieniu turystów krewetkami a nie bigosem i naszym zamiłowaniu do bylejakości, pisze dziennikarz i pasjonat kuchni Kamil Sakałus ze stowarzyszenia Slow Food.

Nie ma grzybów? Sprowadzimy rydze z Chile

Rozmowa z Januszem Kazberukiem, właścicielem firmy Kasol, która przerabia ok. 70 proc. grzybów i owoców leśnych, jakie trafiają do naszych sklepów

Raj dla grzybów

Raj dla grzybów

. Znaleziono go w XIX w. niedaleko Elbląga, potem go nie widywano i wydawało się, że gatunek ten już nie występuje w Polsce. To samo dotyczy lepkozęba brązowego - grzyba o kolczastym spodzie, również lubiącego martwe drewno. Aż 130 gatunków grzybów rośnie tylko tutaj. Niektóre zostały tutaj odkryte i po raz

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów