potrawy wielkopolskie

sprawdź też:

wielkopolskie

PAP

Pomorze. 8 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Pomorze. 8 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Ośmiu producentów, restauratorów i handlowców z województwa pomorskiego otrzymało certyfikaty Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Obecnie do sieci należy ponad 50 podmiotów - poinformował pomorski urząd marszałkowski.

Poznań. Piknik Europejski z okazji dziesięciolecia Polski w UE

Piknikiem Europejskim oraz koncertem pod dyrekcją Zbigniewa Górnego wielkopolski samorząd uczci 10. rocznicę przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Uroczystości odbędą się 1 maja na placu Wolności w Poznaniu

Dolnośląskie. Rozpoczęły się Dni Karpia Milickiego

Jarmark rybny, pokazy kulinarne z karpiem w roli głównej oraz prezentacje filmów o gospodarce stawowej regionu to część wrocławskiego festynu inaugurującego Dni Karpia Milickiego, które przez dwa miesiące będą się odbywały w Dolinie Baryczy.

Regionalne produkty i kuchnia z XVIII wieku na Festiwalu Dobrego Smaku

. Należą do nich m.in. oscypek, andruty kaliskie, jabłka grójeckie, truskawka kaszubska i olej rydzowy. Podczas imprezy organizatorzy chcą odtworzyć potrawy kuchni polskiej z XVIII w. i przystosować je do obecnych gustów, a część programu poświęcona ma być winom. "Oficjalnym sommelierem festiwalu

Pomorze.10 nowych członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w

Lubuskie Kulinaria Regionalne i Festiwal Piwny w Gorzowie

historii browarnictwa. Na odwiedzających czekają również degustacje potraw przygotowanych m.in. przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. 2 września będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a 3 i 4 września potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej

W weekend 7. edycja akcji "Poznań za pół ceny"

potrawy w obniżonych cenach. W ramach akcji zwiedzić będzie można m.in. INEA Stadion, Centrum Kultury Zamek, Międzynarodowe Targi Poznańskie, schron przeciwatomowy Prezydenta Poznania, a także centrum wycieczkowe poznańskiego browaru Lech czy Fort III. Organizatorzy zaplanowali również bezpłatne

Poznań. Obchody imienin ulicy Święty Marcin

pochodziła z 1937 r. i wyprodukowała ją "Lubelska Wytwórnia Samolotów". Jak powiedział PAP serwujący potrawy z zabytkowej kuchni Wojciech Minczykow, w polskim wojsku w II RP było mnóstwo kuchni pochodzących z armii byłych państw zaborczych. "Ta jest najstarszym zachowanym egzemplarzem

Zespół naukowców z polskimi badaczami odkrył nowe typy raka żołądka

krajach azjatyckich takich jak Chiny, Japonia, Korea oraz w Europie Środkowo-Wschodniej, w tym w Polsce. Do najważniejszych przyczyn zwiększonej zachorowalności na ten nowotwór uważa się zakażenie bakterią helicobacter pylori oraz dietę bogatą w potrawy ze sztucznymi konserwantami, solone, wędzone i

Jak się nie przejeść w święta. Krótkie vademecum wielkanocne

Jak się nie przejeść w święta. Krótkie vademecum wielkanocne

jakiś czas. To, co znajduje się na stole, przecież nam nie ucieknie - mówi dietetyk Alina Maciąg i radzi, by jeść mniej tłustych, smażonych mięsnych potraw i obfitych deserów.- Przecież nie mniej smaczne są owoce i warzywa. Można je jeść w różnych postaciach - jako sałatki i surówki lub desery. Oprócz

Poznań. 11 listopada imieniny ul. Święty Marcin

. W ramach odbywającej się tego samego dnia "Gęsiny na Imieninach" zaplanowano prezentacje kulinarne, zabawy dla dzieci i występy artystyczne. Serwowane będą też potrawy z gęsiny. Jacek Marcinkowski z Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu powiedział PAP, że warto promować gęsinę w

Gryfne frelki klachają, czyli o śląskich regionalizmach

regionalizmami i dialektyzmami jest dość płynna" - powiedziała prof. Synowiec. Dodała, że sporo powszechnie używanych regionalizmów na Śląsku ma związek z tutejszą kuchnią i potrawami. Karminadle (lub karbinadle) to kotlety mielone z mięsa wieprzowego. Dla przeciętnego zjadacza wędlin krupniok jest tym

Zielona Góra zaprasza na "Winobranie" - święto wina i miasta

sąsiednich gmin. To właśnie w tym miejscu będą odbywały się prezentacje kulinarne z regionalnymi potrawami i napojami w rolach głównych. Uroczyste otwarcie imprezy nastąpi w sobotę o godz. 14 na scenie winiarskiej przy zielonogórskim Ratuszu. Tam prezydent miasta Janusz Kubicki przekaże symboliczną władzę

Poznań. W sierpniu rusza V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

poznańskim Starym Rynku oprócz jarmarku odbywać się będą konkursy, warsztaty, pokazy kulinarne, specjalne laboratoria smaku oraz koncerty, spotkania. Oferta stoisk gastronomicznych obejmować będzie szeroki wachlarz wyrobów ze świata oraz Wielkopolski. Amatorzy jak i wytrawni smakosze znajdą potrawy od

Nowości spożywcze na targach w Poznaniu

. Będą też prezentacje potraw różnych narodów. Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech podzielone zostały na salony tematyczne, na których prezentowane będą maszyny i urządzenia dla przemysłów: mięsnego, spożywczego, mleczarskiego, piekarskiego i cukierniczego. Pakfood to Targi

Lubuskie. Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

Landsberska są owocami jabłoni nazywanej Renetą Landsberską. Została ona wyhodowana w 1840 r. przez sadownika-amatora, radcę prawnego - Theodora Heinrich Otto Burchardta z Landsberga (niemiecka nazwa Gorzowa Wielkopolskiego), syna nadburmistrza miasta Davida Christiana Otto Burchardta. Pierwsze owoce jabłoń

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

prawdziwa Wigilia, prezenty i nawet polskie kolędy. Może potrawy wigilijnego stołu były nieco odmienne, ale zapewniam, że było bardzo smacznie" - to jeden z pierwszych wpisów z Dominikany. Ostatni jest sprzed dwóch miesięcy: "Jest mi tu dobrze, jestem bezpieczny, a przede wszystkim zależy mi na

Pasztety idą na parkiet

pozyska ok. 50 mln zł. Pomoże jej w tym Dom Maklerski BZ WBK. - W zeszłym roku wprowadziliśmy do sprzedaży tzw. zupy mokre. Są to gotowe dania o domowym smaku pakowane w nowatorskie opakowania z kilkuwarstwowej folii, które pozwalają na podgrzanie potrawy w kuchence mikrofalowej lub ciepłej wodzie. Ten

W Poznaniu ma powstać przedszkole dla Romów

charakterystyczne dla obydwu naszych kultur- dodaje Przybylak. Romski będzie też kucharz. - Będzie przygotowywał dzieciom nasze tradycyjne potrawy - tłumaczy Anna Markowska z fundacji "Bahtałe Roma-Szczęśliwi Cygani".Według niej powstanie przedszkola będzie "krokiem milowym" w integracji

Konkurs "Metra": Podróż marzeń

. Stół był obficie zastawiony lokalnymi potrawami, biesiadowaliśmy na dworze. Było ciepło, byliśmy umyci i mieliśmy gdzie spać- takie trzy podstawowe potrzeby "backpacker'a". Rano odwieźli nas na autobus i zaopatrzyli w kanapki (a raczej kanapy) na drogę. Dojechaliśmy do portowego miasta Kavala

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zajączkowo (województwo wielkopolskie)

przejmuje Skarb Państwa Polskiego. W 1910 roku dokonano gruntownej przebudowy pałacu w Zajączkowie i wprowadzono wszelkie dostępne unowocześnienia - windę, która dowoziła potrawy i naczynia w pobliże sali balowej, a także instalację wodną doprowadzającą wodę do pałacu i zabudowań gospodarczych. Dokonali

Kuchnia wielkopolska

karierę, że mieszkańcy pozostałych zaborów zaczęli utożsamiać kuchnię wielkopolską głównie ze spożyciem ziemniaków, zwanych gwarowo pyrami. Potrawy z ziemniaków i mąki stanowiły podstawę wyżywienia szerokich mas mieszkańców regionu. Mięso (w tym również ryby) spożywano znacznie rzadziej, co nie oznacza

Kuchnia polska

morskie na Pomorzu czy nabiał owczy w górach, ryby z jezior mazurskich, winogrona śląskie czy grzyby wielkopolskie. Podczas rozbicia rozbiorowego różnice regionalne zwiększyły się, gdy kuchnie zaadoptowały potrawy i nazewnictwo z nacji panujących nad Polską.Poszczególne regiony polskie

Kuchenne rewolucje

czterech dni uczy właścicieli i personel podstaw pracy. Obserwuje i analizuje sytuację, później komentuje ją i proponuje metody rozwiązania problemów, np. wprowadza nowe potrawy do menu, sugeruje zatrudnienie nowych osób, zmienia wystrój wnętrza, prowadzi kampanię reklamową odmienionej jadłodajni. Program

Borowik szlachetny

psuje wszelkie walory smakowe potrawy) i może wywołać niedyspozycje żołądkowe. W młodym stadium goryczak wygląda bardzo podobnie do borowika szlachetnego, jednak jego rurki niebawem stają się lekko różowe lub przybierają odcień winnej czerwieni. Po dotknięciu goryczak żółciowy brązowieje

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.