potrawy wielkopolskie

sprawdź też:

wielkopolskie

PAP

Dolnośląskie. Rozpoczęły się Dni Karpia Milickiego

Dolnośląskie. Rozpoczęły się Dni Karpia Milickiego

Jarmark rybny, pokazy kulinarne z karpiem w roli głównej oraz prezentacje filmów o gospodarce stawowej regionu to część wrocławskiego festynu inaugurującego Dni Karpia Milickiego, które przez dwa miesiące będą się odbywały w Dolinie Baryczy.

Lubuskie Kulinaria Regionalne i Festiwal Piwny w Gorzowie

Blisko 70 wystawców z branży cukierniczej, piekarniczej, wędliniarskiej, a także restauratorzy, gospodarstwa rolne, producenci miodów, przypraw, nalewek i piwa, zaprezentują się od 2 do 4 września na Lubuskich Kulinariach Regionalnych i III Gorzowskim Festiwalu Piwnym.

Jak się nie przejeść w święta. Krótkie vademecum wielkanocne

Uginające się od ciężkostrawnych potraw stoły to niestety symbol naszych świąt. Liczba "przejedzonych" osób, które trafiają na pogotowie w Boże Narodzenie czy Wielkanoc wcale nie jest mała. Co więc robić, by uniknąć tej wątpliwej przyjemności? Zebraliśmy dla was porady dietetyków i specjalistów od żywności.

Zielona Góra zaprasza na "Winobranie" - święto wina i miasta

sąsiednich gmin. To właśnie w tym miejscu będą odbywały się prezentacje kulinarne z regionalnymi potrawami i napojami w rolach głównych. Uroczyste otwarcie imprezy nastąpi w sobotę o godz. 14 na scenie winiarskiej przy zielonogórskim Ratuszu. Tam prezydent miasta Janusz Kubicki przekaże symboliczną władzę

Poznań. W sierpniu rusza V Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

poznańskim Starym Rynku oprócz jarmarku odbywać się będą konkursy, warsztaty, pokazy kulinarne, specjalne laboratoria smaku oraz koncerty, spotkania. Oferta stoisk gastronomicznych obejmować będzie szeroki wachlarz wyrobów ze świata oraz Wielkopolski. Amatorzy jak i wytrawni smakosze znajdą potrawy od

Nowości spożywcze na targach w Poznaniu

. Będą też prezentacje potraw różnych narodów. Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech podzielone zostały na salony tematyczne, na których prezentowane będą maszyny i urządzenia dla przemysłów: mięsnego, spożywczego, mleczarskiego, piekarskiego i cukierniczego. Pakfood to Targi

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

10-latek z Lubonia porwany na Dominikanę. Odnalazł go Interpol

prawdziwa Wigilia, prezenty i nawet polskie kolędy. Może potrawy wigilijnego stołu były nieco odmienne, ale zapewniam, że było bardzo smacznie" - to jeden z pierwszych wpisów z Dominikany. Ostatni jest sprzed dwóch miesięcy: "Jest mi tu dobrze, jestem bezpieczny, a przede wszystkim zależy mi na

Pasztety idą na parkiet

pozyska ok. 50 mln zł. Pomoże jej w tym Dom Maklerski BZ WBK. - W zeszłym roku wprowadziliśmy do sprzedaży tzw. zupy mokre. Są to gotowe dania o domowym smaku pakowane w nowatorskie opakowania z kilkuwarstwowej folii, które pozwalają na podgrzanie potrawy w kuchence mikrofalowej lub ciepłej wodzie. Ten

W Poznaniu ma powstać przedszkole dla Romów

charakterystyczne dla obydwu naszych kultur- dodaje Przybylak. Romski będzie też kucharz. - Będzie przygotowywał dzieciom nasze tradycyjne potrawy - tłumaczy Anna Markowska z fundacji "Bahtałe Roma-Szczęśliwi Cygani".Według niej powstanie przedszkola będzie "krokiem milowym" w integracji

Konkurs "Metra": Podróż marzeń

. Stół był obficie zastawiony lokalnymi potrawami, biesiadowaliśmy na dworze. Było ciepło, byliśmy umyci i mieliśmy gdzie spać- takie trzy podstawowe potrzeby "backpacker'a". Rano odwieźli nas na autobus i zaopatrzyli w kanapki (a raczej kanapy) na drogę. Dojechaliśmy do portowego miasta Kavala

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów

Zajączkowo (województwo wielkopolskie)

przejmuje Skarb Państwa Polskiego. W 1910 roku dokonano gruntownej przebudowy pałacu w Zajączkowie i wprowadzono wszelkie dostępne unowocześnienia - windę, która dowoziła potrawy i naczynia w pobliże sali balowej, a także instalację wodną doprowadzającą wodę do pałacu i zabudowań gospodarczych. Dokonali

Kuchnia wielkopolska

karierę, że mieszkańcy pozostałych zaborów zaczęli utożsamiać kuchnię wielkopolską głównie ze spożyciem ziemniaków, zwanych gwarowo pyrami. Potrawy z ziemniaków i mąki stanowiły podstawę wyżywienia szerokich mas mieszkańców regionu. Mięso (w tym również ryby) spożywano znacznie rzadziej, co nie oznacza

Kuchnia polska

morskie na Pomorzu czy nabiał owczy w górach, ryby z jezior mazurskich, winogrona śląskie czy grzyby wielkopolskie. Podczas rozbicia rozbiorowego różnice regionalne zwiększyły się, gdy kuchnie zaadoptowały potrawy i nazewnictwo z nacji panujących nad Polską.Poszczególne regiony polskie

Kuchenne rewolucje

czterech dni uczy właścicieli i personel podstaw pracy. Obserwuje i analizuje sytuację, później komentuje ją i proponuje metody rozwiązania problemów, np. wprowadza nowe potrawy do menu, sugeruje zatrudnienie nowych osób, zmienia wystrój wnętrza, prowadzi kampanię reklamową odmienionej jadłodajni. Program

Borowik szlachetny

psuje wszelkie walory smakowe potrawy) i może wywołać niedyspozycje żołądkowe. W młodym stadium goryczak wygląda bardzo podobnie do borowika szlachetnego, jednak jego rurki niebawem stają się lekko różowe lub przybierają odcień winnej czerwieni. Po dotknięciu goryczak żółciowy brązowieje

Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń. Zobacz szczegółowe informacje o warunkach korzystania.
Zasady zachowania poufności. O Wikipedii. Korzystasz z Wikipedii tylko na własną odpowiedzialność. Materiał pochodzący z Wikipedii został zmodyfikowany poprzez ograniczenie liczby przypisów. Wikipedia® is a registered tradmark of the Wikimedia Foundation.