potrawy regionu lubuskiego

PAP

Lubuskie. W tym roku będzie można zebrać 150 ton ślimaków winniczków

Lubuskie. W tym roku będzie można zebrać 150 ton ślimaków winniczków

150 ton ślimaka winniczka będzie można zebrać w tym sezonie w woj. lubuskim. Zbiór będzie dozwolony od 20 kwietnia do końca mają, a firmy zamierzające skupować te mięczaki powinny wystąpić o zezwolenia do końca marca.

Lubuskie. Na zakończenie lata rolnicy zapraszają na "Jesień w Gliśnie"

W ostatnią niedzielę lata w pałacu w Gliśnie odbędzie się plenerowa impreza pn. "Jesień w Gliśnie". To wydarzenie co roku przyciąga wielu mieszkańców północnej części woj. lubuskiego spragnionych wiejskich klimatów, dobrego jedzenia i zabawy na świeżym powietrzu.

Lubuskie. Miód akacjowy na liście Produktów Tradycyjnych

Na listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, został wpisany kolejny lubuski specjał - Miód akacjowy. Jak poinformował Urząd Marszałkowski w Zielonej Górze, to 24 produkt z woj. lubuskiego zamieszczony na tej liście.

Czym smakuje region? Zagłosuj w naszym plebiscycie!

Czym smakuje region? Zagłosuj w naszym plebiscycie!

Przez poprzednie dwa tygodnie pisaliśmy o tym, co jest charakterystyczne w kuchni naszego regionu, co ją wyróżnia, co po prostu smakuje "po lubusku". Pytaliśmy też o to, czy istnieje coś takiego jak lubuska kuchnia, lubuskie potrawy regionalne? - A co, tutaj ludzie nie jedzą? - odpowiada

Boże Narodzenie prawosławnych i wiernych innych obrządków wschodnich

postne potrawy, a uroczysty posiłek zaczynano od dzielenia się prosforą. To przaśny chleb, używany w Kościele wschodnim do konsekracji i komunii. Po krótkim odpoczynku, w nocy z wtorku na środę wielu prawosławnych udało się do cerkwi na kilkugodzinne uroczystości. W zależności od lokalnej tradycji

Lubuskie. Kolejne specjały na Liście Produktów Tradycyjnych

"Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest niezwykle bogate. Z pełnym zaangażowaniem wspieramy działania lokalnych producentów, by na Liście Produktów Tradycyjnych znalazło się jak najwięcej lubuskich smaków" - powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak. Jabłka odmiany

Lubuskie. Święto Chleba od soboty w Bogdańcu

Chleba odbędzie się regionalny finał konkursu organizowanego przez Polską Izbę Produktu Tradycyjnego i Lokalnego "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepsze regionalne i lokalne produkty, danie i potrawę. Przewidziano także turnieje dla dzieci i dorosłych oraz koncerty, m.in

Młode zielonogórskie wino i stare pułapki

Młode zielonogórskie wino i stare pułapki

regionów. Moderatorem miał być prezydent Kubicki. Nie pojawił się, gdy okazało się że na sali jest zaledwie 30 osób. Prezydenta zastąpił Paweł Góźdź z Centrum Kształcenia Sommelierów we Wrocławiu. - Impreza była słabo rozpropagowana nie tylko wśród samych lubuskich winiarzy. Zabrakło kilku właścicieli

Najlepsze jest następne

Najlepsze jest następne

i Węgry - regiony Eger i Villany.Mamy też kilka winnic w Polsce? - Tak, w województwach: świętokrzyskim, małopolskim, lubuskim, dolnośląskim, podkarpackim, a nawet pod Koszalinem i na Suwalszczyźnie.W Polsce nie lubimy win wytrawnych. - To nie do końca tak jest. My nie lubimy tak zwanych "

Ulotka, szynka, czyli czym zaskoczyć turystę

Ulotka, szynka, czyli czym zaskoczyć turystę

się robiło i to za darmo. Potrawami kusił powiat międzyrzecki. Ciastka na jarmark przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Bobowicach. Jest tam również klasa o specjalności agroturystycznej. A powiat międzyrzecki stawia właśnie na agroturystykę. - Do naszych gospodarstw przyjeżdża mnóstwo

Członkowie rządu promują integrację z UE w woj. lubuskim

, ale także organizacje pozarządowe i stowarzyszenia. "Ale tak jak w każdej regionalnej potrawie dobrze jest dodać trochę przyprawy. I my jesteśmy tą przyprawą" - powiedziała. Podczas konferencji prasowej w lubuskim urzędzie wojewódzkim w Gorzowie Wielkopolskim wojewoda lubuski Andrzej Korski

Lubuskie. W skansenie w Ochli kukurydziane i lniane żniwa

tradycyjnej obróbki lnu. Z jego włókien wykonywano odzież, a nasiona były wykorzystywane do produkcji oleju, w celach leczniczych oraz do wzbogacania potraw. Ługi lniane dodawano do paszy dla zwierząt, by były zdrowsze. Prezentacje tradycyjnych prac gospodarskich przy obróbce lnu zobrazują, w jaki sposób

Upiokę, w kiebieni fieni, krynka - zgłoszenia do słownika białostockiego

Upiokę, w kiebieni fieni, krynka - zgłoszenia do słownika białostockiego

- opołonik - łyżka wazowa, warząchew - tołkować - tłumaczyć coś komuś - tołkanica - potrawa z ubitych gotowanych ziemniaków ze skwarkami - pyszne z zsiadłym mlekiem eh rozmarzyłem się - sało - słonina - kilka lat wstecz pewna firma z lubuskiego zastrzegła tę nazwę na swój produkt - słoninę z przyprawami

Lubuskie.Wycieczki przyrodnicze - w Światowym Dniu Mokradeł

ścieżce przyrodniczej "Ptasim szklakiem", możliwość obserwacji z wieży widokowej "Ujścia Warty", zwiedzenie ośrodka edukacyjnego parku. Na koniec - degustacja potraw "rodem z mokradeł". Dyrektor Parku Konrad Wypychowski opowie o możliwościach użytkowania rolniczego mokradeł

Kulinaria w Gorzowie: degustacja piwa i Nieżywych Schabuff

Kulinaria w Gorzowie: degustacja piwa i Nieżywych Schabuff

wystawcach, kilka słów o historii browarnictwa oraz inne piwne ciekawostki. Swoje stoisko na targach będą mieli także uczniowie gorzowskiego gastronomika. W piątek będzie można spróbować ciasteczek z renetą landsberską, a w sobotę i niedzielę potraw regionalnych z kuchni wschodniej, kresowej i wielkopolskiej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów