czasopisma kulinarne

PAP

Biografia "Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kobieta niekonwencjonalna"

Biografia "Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kobieta niekonwencjonalna"

"Lucyna Ćwierczakiewiczowa - kobieta niekonwencjonalna" - taki tytuł nosi biografia autorki "365 obiadów za pięć złotych". Izabela Wodzińska przypomina w niej m.in., że Ćwierczakiewiczowa opowiadała się za prawem kobiet do kształcenia i samodzielności finansowej.

Kurze jaja jadano już we wczesnym średniowieczu

Obowiązkowe na wielkanocnym stole jajka nie od zawsze były obecne w naszym menu. Z badań prowadzonych na terenie Wielkopolski wynika, że dopiero we wczesnym średniowieczu ludzie nauczyli się karmić i hodować nioski tak, by korzystać nie tylko z mięsa, ale i z jajek.

Makłowicz: programy kulinarne często z kuchnią niewiele mają wspólnego. Ale za to z psychodramą...

- Niektóre programy kulinarne mogłyby być konkursami ludzi rzucających piłą mechaniczną, ale ponieważ gotowanie jest modne - wybrano właśnie ten temat - mówi Robert Makłowicz. O gotowaniu, tradycji w kuchni i świętach opowiada w rozmowie z Katarzyną Hnat i Łukaszem Wojtusikiem.

Rosja. Rozpoczął się Festiwal Kultury Polskiej w Moskwie

pierwszą dekadę października w kinie Pionier zaplanowano projekcje arcydzieł polskiego kina lat 60. i wystawę plakatów filmowych. W klubie kulinarnym Meet&Greet odbędą się warsztaty polskiej kuchni. Moskwa jest też jedną z 10 stolic, w których prezentowany jest program "I, Culture". Złożyły się

"Trendy Kultury" - nowy miesięcznik kulturalny z Krakowa

Jak tłumaczy redaktor naczelny miesięcznika Jarosław Knap, pismo zajmie się szeroko pojętą kulturą, zjawiskami społecznymi i nauką. W każdym numerze publikowane jest opowiadanie, recenzje książek, wywiad z naukowcem, ale też porady i felietony kulinarne. Tematem z okładki pierwszego numeru są

600 wystawców z całego świata w Pałacu Kultury

600 wystawców z całego świata w Pałacu Kultury

dzieci Alonę Frankel (oficyna Nisza wydała jej autobiograficzną powieść "Dziewczynka"). Będą też poetka Liat Kaplan, powieściopisarka Esti Chaim, autor opowiadań i książek kulinarnych Gil Hovav oraz Szoszana Ronen, która zaprezentuje publikację "Polin - kraina lasów i rzek" i weźmie

Dla tych, co nie wiedzą, jak być facetem

Dla tych, co nie wiedzą, jak być facetem

też wie, co się nosi, gdzie się bywa i jakie gafy przytrafiały się ostatnio gwiazdom Hollywoodu. Jednak, po prawdzie, nie trzeba oglądać telewizji, by się tego dowiedzieć. Wystarczy czytać odpowiednie periodyki. Na przykład "czasopismo każdego mężczyzny", czyli "CKM". Pismo nie

Pożegnanie Magdy M.

Pożegnanie Magdy M.

się czterema ślubami. Jako osoba interesująca się zawodowo polskimi serialami, regularnie śledzę czasopismo "Świat seriali". W ostatnim numerze streszczono zakończenie. Ale nawet gdyby Pani tego nie przeczytała.... ...i tak już po pierwszej serii można było zgadywać, że ten serial musi się

Nagroda Turnera, czyli jak sprzedać awangardę

wątpliwości towarzyszyły nagrodzeniu Jeremy'ego Dellera, który pokazał nakręcony w Teksasie dokument opowiadający o brutalnym spacyfikowaniu sekty Davida Koresha w Waco i zwyczajach kulinarnych mieszkającego na pobliskiej farmie prezydenta Busha. Na otwartej niedawno w Tate wystawie można obejrzeć inny film

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj ekspertów